Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije. Za pripremu ovog jela koristite sir od punomasnog mleka, a on može biti kravlji, ovčiji ili koziji. Danas ga spremaju i domaćice, ali je odavnina poznato da je belmuž muško jelo. Pretpostavlja se da je tako i dobio naziv, bel – jer se pravi od belog sira, i muž – kao jak muškarac. Nekada su belmuž mahom i spremali muškarci, jer je bila potrebna snaga, kako bi se sir i brašno što bolje sjedinili. Takođe, belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. I dalje je neizostavni specijalitet na trpezama, a služi se u većini restorana u okolini Stare planine. Belmuž ima karakterističan ukus, a u čast ovog jela svake godine se održava Belmužijada, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija. Naučite i vi kako se sprema ovo ukusno jelo. 

  • Sastojci:
  • 400 g sira (kravlji, ovčiji ili koziji)
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g belog brašna

Priprema:

U posudu stavite sir, pa ga topite na tihoj vatri. Kad se sir rastopi, lagano dodajte brašno, najbolje bi bilo kašiku po kašiku i energično mešajte tako da se sjedini sa sirom. Kako sir ne bi zagoreo, temepratura na šporetu neka bude niska. Kad utrošite brašno i na površini jela se izdvoji masnoća, belmuž je gotov. 

BONUS VIDEO: 

JELENA ĐOKOVIĆ SPREMA SRPSKE SPECIJALITETE: Pogledajte koja se to tradicionalna jela nalaze na meniju (VIDEO) Instagram/jelenadjokovicndf

Izvor: Stvar ukusa