Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije. Za pripremu ovog jela koristite sir od punomasnog mleka, a on može biti kravlji, ovčiji ili koziji. Danas ga spremaju i domaćice, ali je odavnina poznato da je belmuž muško jelo. Pretpostavlja se da je tako i dobio naziv, bel – jer se pravi od belog sira, i muž – kao jak muškarac. Nekada su belmuž mahom i spremali muškarci, jer je bila potrebna snaga, kako bi se sir i brašno što bolje sjedinili. Takođe, belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. I dalje je neizostavni specijalitet na trpezama, a služi se u većini restorana u okolini Stare planine. Belmuž ima karakterističan ukus, a u čast ovog jela svake godine se održava Belmužijada, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija. Naučite i vi kako se sprema ovo ukusno jelo.
- Sastojci:
- 400 g sira (kravlji, ovčiji ili koziji)
- 200 g kukuruznog brašna
- 100 g belog brašna
Priprema:
U posudu stavite sir, pa ga topite na tihoj vatri. Kad se sir rastopi, lagano dodajte brašno, najbolje bi bilo kašiku po kašiku i energično mešajte tako da se sjedini sa sirom. Kako sir ne bi zagoreo, temepratura na šporetu neka bude niska. Kad utrošite brašno i na površini jela se izdvoji masnoća, belmuž je gotov.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus