Belmuž je tradicionalni specijalitet iz planinskih krajeva jugoistočne Srbije, od Negotina, preko Svrljiga, do Pirota. Pravi se od mladog ovčijeg i kravljeg sira i projinog brašna. Belmuž se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije. Prema nekim tumačenjima dobio ime po belom siru i po tome što su ga češće spremali muževi, jer je za neprekidno mešanje smese u šerpi potrebna jaka muška ruka. Ovo jednostavno jelo karakterističnog ukusa i načina pripreme do današnjih dana je zadržalo ritualna i običajna svojstva. Neizostavni je specijalitet na trpezama i danas, tokom mnogih tradicionalnih svečanosti, a služi se i u većini restorana u okolini Stare planine. Od 2006. godine u Svrljigu se, u čast ovog jela, održava Belmužijada, tradicionalna privredno-turistička i kulturna manifestacija. Organizuje se prvog vikenda u avgustu mesecu i traje tri dana.
- Sastojci:
- 800 g mladog ovčijeg ili kravljeg sira
- 200 - 300 g projinog brašna
Priprema:
U šerpu stavite sir i na laganoj vatri mešajte dok se ne rastopi. Dodajte brašno i neprestano mešajte kako bi masnoća od sira izbila na površinu. Dobiće se smesa nalik na kačamak. Servirajte toplo.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKE KOLAČE i osvojite VREDNE NAGRADE
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom