Italijanska kuhinja je poznata u celom svetu, a lazanje spadaju u omiljeno jelo skoro svih ljudi. Grci ovo poznato jelo prave na svoj način i to sa makaronama. Jednako je ukusno, a potrudili su se da poboljšaju i čuveni bešamel sos. Naravno bez grčke fete jelo ne bi moglo da prođe. Grci kada kuvaju bešamel u njega dodaju i žumanca kao i tvrdi sir jer te dve namirnice znatno poboljšavaju ukus. Ali ni makarone ne kuvaju kao i svi. U njih dodaju šne od belanaca kao i fetu. Posle samo poređaju sastojke i gotova je najlepša grčka lazanja.
- Sastojci:
- Za meso:
- 3 čena belog luka
- 2 crvena luka
- 1 kg mlevenog mesa
- 3/4 šolje crvenog vina
- 800 g sitnog pelata
- 2 goveđe kocke za supu
- 2 kašike paradajz paste
- 1 kašičica belog šećera
- 1 lovorov list
- 1 kašičica cimeta
- 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
- Za grčki bešamel:
- 100 g putera, neslanog
- 3/4 šolje brašna
- 1 litar mleka
- malo muskatnog oraščića
- 1/2 kašičice soli
- 100 g tvrdog sira
- 2 žumanceta
- Još:
- 400 g makarona
- 120 g feta sira
- 2 belanceta
- 75 g tvrdog sira
Priprema:
U tiganju propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo. Sipajte vino i kuvajte dok ne ispari - oko 3 minuta. Zatim dodajte paradajz pelat, izmrvljenu kocku supe, paradajz pastu, šećer, cimet i karanfilić. Dobro promešajte i dodajte lovor. Kada proključa smanjite vatru i krčkajte 45 minuta do sat vremena ili dok tečnost ne ispari. Povremeno promešajte. Treba da dobijete gustu smesu. Dobro ohladite na sobnoj temepraturi.
Istopite puter, pa dodajte brašno i mešaje oko minut. Polako sipajte pola količine mleka, malo promešajte, pa sipajte preostalo mleko. Mešajte sve vreme dok se ne zgusne, ali ne sme da bude grudvica. Sklonite sa šporeta i dodajte muskatni oraščić, rendani sir i posolite. Promešajte da se sve sjedini, pa dodajte žumanca. Poklopite i ostavite sa strane.
Skuvajte makarone, pa procedite. Nakon 3 minuta dodajte belanca koja ste prethodno umutili u čvrst šne i izmrvljenu fetu, pa promešajte. Sipajte makarone u tepsiju i poravnajte. Preko sipajte mleveno meso i poravnajte. Zatim prelijte bešamelom (ako se previše zgusnuo, malo ga zagrejte) i poravnajte, pa pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne bude gotovo. Ohladite 10 minuta pre serviranja.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE
Gusta krompir čorba sa slaninicom
Pileći file u aromatičnom sosu od pavlake i paradajza
Recept za najukusniju karbonaru sa piletinom - bez pavlake!
salata
posno