Italijanska kuhinja je poznata u celom svetu, a lazanje spadaju u omiljeno jelo skoro svih ljudi. Grci ovo poznato jelo prave na svoj način i to sa makaronama. Jednako je ukusno, a potrudili su se da poboljšaju i čuveni bešamel sos. Naravno bez grčke fete jelo ne bi moglo da prođe. Grci kada kuvaju bešamel u njega dodaju i žumanca kao i tvrdi sir jer te dve namirnice znatno poboljšavaju ukus. Ali ni makarone ne kuvaju kao i svi. U njih dodaju šne od belanaca kao i fetu. Posle samo poređaju sastojke i gotova je najlepša grčka lazanja. 

  • Sastojci:
  • Za meso: 
  • 3 čena belog luka
  • 2 crvena luka
  • 1 kg mlevenog mesa
  • 3/4 šolje crvenog vina
  • 800 g sitnog pelata 
  • 2 goveđe kocke za supu
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1 kašičica belog šećera
  • 1 lovorov list
  • 1 kašičica cimeta
  • 1/4 kašičice mlevenog karanfilića
  • Za grčki bešamel:
  • 100 g putera, neslanog
  • 3/4 šolje brašna
  • 1 litar mleka
  • malo muskatnog oraščića
  • 1/2 kašičice soli
  • 100 g tvrdog sira 
  • 2 žumanceta
  • Još:
  • 400 g makarona
  • 120 g feta sira 
  • 2 belanceta
  • 75 g tvrdog sira

Priprema:
U tiganju propržite sitno seckan crni i beli luk. Dodajte mleveno meso i pržite dok ne bude gotovo. Sipajte vino i kuvajte dok ne ispari - oko 3 minuta. Zatim dodajte paradajz pelat, izmrvljenu kocku supe, paradajz pastu, šećer, cimet i karanfilić. Dobro promešajte i dodajte lovor. Kada proključa smanjite vatru i krčkajte 45 minuta do sat vremena ili dok tečnost ne ispari. Povremeno promešajte. Treba da dobijete gustu smesu. Dobro ohladite na sobnoj temepraturi. 
Istopite puter, pa dodajte brašno i mešaje oko minut. Polako sipajte pola količine mleka, malo promešajte, pa sipajte preostalo mleko. Mešajte sve vreme dok se ne zgusne, ali ne sme da bude grudvica. Sklonite sa šporeta i dodajte muskatni oraščić, rendani sir i posolite. Promešajte da se sve sjedini, pa dodajte žumanca. Poklopite i ostavite sa strane. 
Skuvajte makarone, pa procedite. Nakon 3 minuta dodajte belanca koja ste prethodno umutili u čvrst šne i izmrvljenu fetu, pa promešajte. Sipajte makarone u tepsiju i poravnajte. Preko sipajte mleveno meso i poravnajte. Zatim prelijte bešamelom (ako se previše zgusnuo, malo ga zagrejte) i poravnajte, pa pospite rendanim sirom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C dok ne bude gotovo. Ohladite 10 minuta pre serviranja. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA ZIMNICU i osvojite VREDNE NAGRADE