Zbog svog visoko proteinskog sastava, niske kalorijske vrednosti i mnogih mikronutrijenta koje sadrži, pastrmka je neizostavan deo jelovnika svake osobe koja teži zdravoj ishrani. U najvažnije mikronutrijente kojima obiluje ubrajaju se: kalijum, fosfor, kompleks B vitamina, selen. Preporučuje se da ovu ribu uvedete u nedeljni jelovnik, a odlična je ideja i za posluženje za Svetog Nikolu. Kako je to posna slava, nikad dosta predloga, a pastrmku svi vole. Spremite je u rerni lako, a poslužite sa krompir salatom ili pirinčem.
- Sastojci:
- 4 pastrmke
- 300 ml belog vina
- 1 veza peršuna
- 1 veći limun
- 3 čena belog luka
- 5 kašika ulja
- 70 g posnog margarina
Priprema:
Ribu presecite po dužini i očistite unutrašnjost, operite i osušite. Posolite i pobiberite i spolja i unutra. Stavite u tepsiju i ostavite u frižideru nekih 30-45 minuta. U posudi pomešajte ulje, belo vino, seckani peršun i mleveni beli luk, kao i limunov sok. Pre toga isecite 4 koluta. Tepsiju obložite pek papirom i u svaku ribu sipajte malo marinade (tako gde ste presekli). Prelijte preostalom marinadom (ostavite malo da prelijete i drugu stranu), pa okrenite na drugu stranu i opet prelijte. Poređajte preko svake ribe kolut limuna i stavite parče posnog margarina. Pecite u zagrejanoj rerni na 250°C oko 40 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem