Božićna pšenica simboliše plodnu nadolazeću godinu, dobre useve i novi život. 

Da biste posadili božićnu pšenicu potrebna vam je šaka pšenice i tanjir ili posuda. U plitku posudu stavite malo zemlje, pa na nju poređajte pšenicu, koja je stajala u vodi preko noći. Odozgo prekrijte zrna sa još malo zemlje, koju ćete svakodnevno kvasiti, odnosno orošavati. Pšenična zrna se mogu staviti i bez zemlje. Samo se rasporede po dnu posude, tako da je u potpunosti prekriju.

Pšenica ne treba da stoji blizu radijatora ili drugog grejnog tela. Više joj odgovara da sporije raste na sobnoj ili nižoj temperaturi. Ne treba staviti previše pšenice, da ne bi izraslo previše gusto. Dovoljan je jedan red zrna. Ukoliko je posadite danas, na Svetog Nikolu do Božića bi trebalo da poraste.

Pre nego što se stavi na sto, žito se ošiša makazama da bude ravno, jer retko kad samo izraste ravnomerno. Na Badnji dan stavite sveću u sredinu, a žito po sredini vežite crvenom mašnom ili trakom.

 Bonus video

MONDO božićna trpeza