Čizkejk je danas jedan od najpoznatijih kolača, a nastao je u Grčkoj 230. godine n.e. Pravio se tako što se sir izlupa, pa se doda med i brašno i na kraju se ispeče. Obično se služio na svadbama, a današnje verzije su drugačije od prvobitne. I dalje postoje recepti za čizkejk koji se peče, ali su mnogo popularnije varijante bez pečenja. Ovo je takav recept, a pravi se sa omiljenim srpskim keksom, a to je jafa. Lako i bez ukuljučivanja šporeta, a je odličan predlog kada vam treba ukusna poslastica u poslednji trenutak.
- Sastojci:
- 350 g jafa keksa
- Za fil:
- 300 g krem sira
- 160 g šećera u prahu
- 400 ml slatke pavlake
- Za dekoraciju:
- 150 g čokolade
- 150 g jafa keksa
Priprema:
Kalup prečnika 23 cm obložite providnom folijom, pa po dnu poređajte jafa keks, tako da čokoladni deo bude okrenut na gore. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte slatku pavlaku i sjedinite mikserom. Dodajte u fil seckani jafa keks (150 g) i promešajte. Sipajte u kalup i poravnajte. Stavite u frižider na sat vremena. Istopite čokoladu, pa sipajte preko fila i poravnajte. Ukrasite seckanim jafa keksom i ostavite u frižideru još sat vremena.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE
Kako da napravite karamel kocke
Zapečena pasta sa tunjevinom i paradajzom
Dečji svet je veći od ekrana: Priznanje za kampanju sa svrhom
Minestrone čorba za post na vodi
Kako da napravite moka krem tortu