Čizkejk je danas jedan od najpoznatijih kolača, a nastao je u Grčkoj 230. godine n.e. Pravio se tako što se sir izlupa, pa se doda med i brašno i na kraju se ispeče. Obično se služio na svadbama, a današnje verzije su drugačije od prvobitne. I dalje postoje recepti za čizkejk koji se peče, ali su mnogo popularnije varijante bez pečenja. Ovo je takav recept, a pravi se sa omiljenim srpskim keksom, a to je jafa. Lako i bez ukuljučivanja šporeta, a je odličan predlog kada vam treba ukusna poslastica u poslednji trenutak. 

  • Sastojci:
  • 350 g jafa keksa 
  • Za fil: 
  • 300 g krem sira 
  • 160 g šećera u prahu 
  • 400 ml slatke pavlake
  • Za dekoraciju:
  • 150 g čokolade
  • 150 g jafa keksa

Priprema:

Kalup prečnika 23 cm obložite providnom folijom, pa po dnu poređajte jafa keks, tako da čokoladni deo bude okrenut na gore. Umutite krem sir sa šećerom u prahu, pa dodajte slatku pavlaku i sjedinite mikserom. Dodajte u fil seckani jafa keks (150 g) i promešajte. Sipajte u kalup i poravnajte. Stavite u frižider na sat vremena. Istopite čokoladu, pa sipajte preko fila i poravnajte. Ukrasite seckanim jafa keksom i ostavite u frižideru još sat vremena. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA NOVOGODIŠNJU I BOŽIĆNU TRPEZU i osvojite VREDNE NAGRADE