Recept za čizkejk se pojavio još u staroj Grčkoj, a služio se u posebnim prilikama, obično kao svadbena torta. Grci su ga pravili tako što sir dobro izmešaju, pa procede, a onda pomešaju sa medom i brašnom i ispeku. Veruje se da se služio i na prvim antičkim Olimpijskim igrama održanim 776. godine pre nove ere u Olimpiji u Grčkoj. Prvi recept za ovu tortu od sira zapisao grčki retoričar i pesnik Atenej oko 230. godine. Kasnije su recept preuzeli i modifikovali Rimljani, a danas postoji milion načina na koje možete da spremite ovu ukusnu poslasticu. Može da se pravi i sirov čizekejk, ali i pečen, kao što je ovaj španski i to samo od 4 sastojka.
- Sastojci:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 300 g krem sira
- 400 ml slatke pavlake
Priprema:
Umutite jaja i šećer penasto, pa dodajte krem sir i sjedinite mikserom. Zatim sipajte slatku pavlaku i dobro promešajte. Sipajte u kalup koji ste obložili pek papirom. Pecite na 200°C oko 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA POSNA JELA i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus