Kada poželite da za Novu godinu obradujete sebi bliske ljude i pred njih iznesete jelo koje je istovremeno svečano i domaće, porketa je pravi izbor.
Ova italijanska svinjska rolada sa hrskavom kožom i aromatičnim začinima spaja sočnost mesa i bogatstvo ukusa golice, majčine dušice, belog luka i limunove korice.
Polako pečena do zlatne, porketa će biti prava zvezda vaše trpeze, idealna za okupljanje porodice i prijatelja.
Osnovne informacije
Kuhinja: italijanska
Tip jela: glavno jelo
Porcije/Količina: za 6–8 osoba
Vreme pripreme: 20 minuta (+ mariniranje preko noći)
Vreme pečenja: 3 h 30 min + 30 min za hrskavu koru
Ukupno vreme pripreme: oko 4 h
Težina: srednje zahtevno
Sastojci:
- 2 kg svinjskog paufleka (stomaka) sa kožom
- 40 g soli
- 20 g šećera
- kašičica sušene žalfije
- 3 kašičice majčine dušice
- 4 čena belog luka
- narendana korica jednog limuna
- sveže mleveni biber
- 2 crna luka, isečena na debele kolutove
- 2 kašike maslinovog ulja
- 200 ml belog vina
Priprema:
1. korak: Mariniranje
Pauflek dobro osušite i utrljajte mešavinom soli i šećera. Pokrijte i ostavite u frižideru preko noći.
2. korak: Priprema mesa
Rernu zagrejte na 160 stepeni. Pauflek osušite ubrusom, a kožu zarežite na dubinu oko 1 cm. Isto učinite i sa mesom na nekoliko mesta.
3. korak: Začinjavanje
Začine, sitno iseckani beli luk i limunovu koricu rasporedite po mesu. Meso pažljivo zarolajte i vežite kuhinjskim koncem na nekoliko mesta.
4. korak: Pečenje
Na pleh rasporedite kolutove crnog luka, pa na njih stavite roladu. Pecite 3 sata na 160 stepeni. Nakon toga, prelijte belim vinom, kožu premažite maslinovim uljem i pecite još 30 minuta na 200 stepeni dok ne postane hrskava.
5. korak: Odmaranje mesa
Pre sečenja, porketa treba da odmara barem 15 minuta da bi se sokovi ravnomerno rasporedili.
Ukoliko ste pak ljubitelj piletine, isprobajte naš recept za rolovane pileće karabatake za Novu godinu.
Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.