Badnje veče je posebno važno kada je u pitanju priprema posne trpeze. Jela koja se tada pripremaju preterano nisu raskošna, ali nose duboko značenje i mir koji prati praznik.

Pijani šaran na luku zauzima važno mesto na posnoj trpezi, jer spaja jednostavne sastojke sa bogatim ukusom koji dolazi iz dugog pečenja i pažljive pripreme.

Miris luka i vina širi se domom dok se riba lagano peče, a pirinač upija sve sokove, stvarajući jelo koje okuplja porodicu i čuva duh Badnje večeri.

Osnovne informacije

Kuhinja: domaća

Tip jela: posno glavno jelo

Porcije/Količina: 4-6 osoba

Vreme pripreme: oko 30 minuta

Vreme kuvanja/pečenja: 30-40 minuta

Ukupno vreme pripreme: oko 1 sat i 10 minuta

Težina: srednje zahtevno

Sastojci:

  • 1 šaran (od 1,5 - 2 kg)
  • 4-5 velikih glavica crnog luka
  • 200 g pirinča
  • 200 ml ulja
  • 200 ml belog vina
  • so
  • biber
  • aleva paprika
  • malo ljute paprike (po želji)

Priprema:

1. korak: Začinjavanje ribe

Šarana očistiti, oprati i zaseći poprečno na razmaku od 3-4 cm. Posoliti i ostaviti kratko da se so upije.

Dodatni saveti:

- Šaran će imati blaži ukus ako ga pre pripreme kratko natrljate limunom i isperete hladnom vodom.

- Luk nemojte pržiti na jakoj vatri, sporije dinstanje mu daje puniju aromu.

2. korak: Dinstanje luka i pirinča

Crni luk oljuštiti i iseći na rebarca. Na umerenoj vatri zagrejati ulje i dinstati luk dok ne omekša i dobije blago slatkast ukus. Dodati opran pirinač i začine, pa sve kratko promešati.

3. korak: Pečenje

U podmazanu vatrostalnu posudu rasporediti luk sa pirinčem. Naliti belim vinom i dodati toplu vodu tako da pirinač bude pokriven tečnošću. Preko rasporediti šarana, lagano ga preliti uljem i posuti prstohvatom aleve paprike. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 40 minuta, dok riba ne porumeni, a pirinač ne postane mekan.

5. korak: Služenje

Tokom pečenja po potrebi preliti ribu sokovima iz posude. Poslužiti toplo, kao glavno jelo badnje večeri.

Ukoliko želite da spremite neku drugu ribu, pogledajte kako da ispečete škarpinu u rerni.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.