Sastojci:
- 300 g pšenice
- 300 g mlevenih oraha
- 250 g šećera u prahu
- 1 kesica vanilin šećera
- muskatni oraščić
- malo cimeta (na vrh noža)
- malo ruma
Kako Slavica Rokvić sprema slavsko žito:
Pšenicu za slavsko žito najpre dobro oprati pa staviti da se kuva. Kad provri, pustiti da vri par minuta, pa isključiti ringlu i ostaviti poklopljeno. Ujutru je žito spremno za pripremu. Žito procediti (sačuvati 2 dl tečnosti) i samleti u blenderu. Da žito ne bi bilo suvo, dodajte vodu koju ste sačuvali od kuvanja i sve izblendajte pa postepeno dodajte vanilin šećer, malo cimeta, ruma i muskantnog oraščića. Umešajte i deo šećera pa probajte da li vam je dovoljno slatko. Ukoliko nije dodajte još (ukupno do 250 g). Zatim prebacite žito u činiju i pomešajte ga sa mlevenim orasima.
Žito sipajte u činiju za posluženje i ukrasite po želji, ili kao Slavica koja je za dekoraciju koristila suve smokve, šljive, jagode, kajsije, čia seme, suncokretove semenke i listiće čuvarkuće.
Srećna slava!
Bonus video
Najjednostavnija plazma torta od samo 4 sastojka
Recept za najmekše pogačice
Kuglice sa čvarcima, slavsko predjelo koje prvo nestaje sa ovala
Torta sa rozen korama i filom od vanile i bele čokolade za slavu
Pita sa mesom bez kora