Ćabata je poznati italijanski hleb koji je neverovatno mekan i aromatičan, jer se u njega dodaju masline, paradajz... Ako nikada niste probali, pravo je vreme, a u nastavku teksta pročitajke kako lako da napravite mini ćabate. Odličan su predlog za doručak ili večeru, ali i umesto hleba uz ručak. Ove se prave bez dodataka povrća, ali ako želite možete da stavite papriku ili nešto po vašem izboru.
- Sastojci:
- 15 g kvasca
- 1 kašičica šećera
- 400 ml toplog mleka
- 40 ml ulja
- 500 g brašna
- 1/2 kašike soli
- 1 žumance
- 1 kašika pavlake ili jogurta
Priprema:
U toplom mleku izdrboite kvasac i dodajte šećer i ulje, pa sve dobro sjedinite. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa sipajte brašno i so. Umesite testo, pokrijte i ostavite da odmori 2 sata. Zatim podelite na 6 jednakih delova i oblikujte lopte. Pokrijte i ostavite da testo odmori još 5 minuta. Umutite žumance sa pavlakom ili jogurtom. Svaku loptu malo rukama spljoštite i prstima napravite "rupe", pa premažite smesom od žumance i pavlake. Poređajte u pleh i pecite na 250°C oko 10 minuta.
Napomena: Ako dodajte povrće, stavite iseckano na testo kada ga premažete žumancetom i pavlako, pa pecite.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem