Ćabata je poznati italijanski hleb koji je neverovatno mekan i aromatičan, jer se u njega dodaju masline, paradajz... Ako nikada niste probali, pravo je vreme, a u nastavku teksta pročitajke kako lako da napravite mini ćabate. Odličan su predlog za doručak ili večeru, ali i umesto hleba uz ručak. Ove se prave bez dodataka povrća, ali ako želite možete da stavite papriku ili nešto po vašem izboru. 

  • Sastojci:
  • 15 g kvasca
  • 1 kašičica šećera
  • 400 ml toplog mleka
  • 40 ml ulja
  • 500 g brašna
  • 1/2 kašike soli
  • 1 žumance
  • 1 kašika pavlake ili jogurta

Priprema:
U toplom mleku izdrboite kvasac i dodajte šećer i ulje, pa sve dobro sjedinite. Ostavite 5 minuta da se aktivira, pa sipajte brašno i so. Umesite testo, pokrijte i ostavite da odmori 2 sata. Zatim podelite na 6 jednakih delova i oblikujte lopte. Pokrijte i ostavite da testo odmori još 5 minuta. Umutite žumance sa pavlakom ili jogurtom. Svaku loptu malo rukama spljoštite i prstima napravite "rupe", pa premažite smesom od žumance i pavlake. Poređajte u pleh i pecite na 250°C oko 10 minuta. 

Napomena: Ako dodajte povrće, stavite iseckano na testo kada ga premažete žumancetom i pavlako, pa pecite. 

Izvor: Stvar ukusa 

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE