Pre više od 200 godina, kada su pomorci iz celog sveta došli u luku Hamburga, nastala je kulinarska legenda:lepinja za hamburger. Nemački pekari su osmislili brzu užinu u pokretu, pa su u lepinju stavili meso i taj obrok je i dan danas poznat kao hamburger ili pljeksavica. Zbog novonastale popularnosti jelo je postalo poznato širom sveta. U nastavku teksta pročitajte kako da sami napravite originalnu lepinju za hamburger iz Hamburga, po receptu nemačkih pekara iz starog kuvara. Doživite autentični ukus i teksturu originalnih lepinja tako što ćete ispratiti korake i dopustiti da vas očara magija!
- Sastojci:
- 300 g brašna
- 1 kašičica soli
- 15 g svežeg kvasca
- 1 kašičica šećera
- 50 ml mleka
- 1 jaje
- 50 g putera
- 100 ml vode
- Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašika kisele pavlake
- susam
Priprema:
Pomešajte toplo mleko i vodu sa izmrvljenim kvascem i šećerom. Ostavite da se aktivira 5 minuta, pa dodajte brašno, jaje i puter sobne temeprature. Zatim umutite testo, pa dodajte so i nastavite da mutite. Pokrijte providnom folijom i ostavite na toplom da nadođe nekih sat vremena. Zatim kratko premesite na pobrašnjenoj površini, a onda podelite na osam delova i oblikujte loptice. Pokrijte krpom i ostavite još nekih pola sata. Svaku lopticu malo spljoštite rukama, pa poređajte na pleh. Umutite jaje sa pavlakom i premažite lepinje, pa pospite susamom. Pecite u zagrejanoj rerni na 180°C oko 25 minuta.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLANU ILI SLATKU PITU i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus