Sastojci:

  • ulje, za podmazivanje

Suvi sastojci:

  • 300 g brašna
  • 1 1/2 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli

Vlažni sastojci:

  • 1 jaje
  • 250 ml mleka
  • 60 g pavlake ili jogurta
  • 60 ml ulja
  • 1 čen belog luka, iseckano

Dodaci:

  • 200 g rendanog kačkavalja
  • 75 g feta sira, izmrvljenog
  • 120 g zelenih maslina
  • 120 g seckanog paradajza
  • 120 g pečenih paprika, oceđenih i iseckanih
  • 120 g mladog luka, isečenog na kriške
Zašto je korisno da jedete masline?

Masline su nutritivno bogata namirnica, bogata zdravim mastima, vitaminima i mineralima. Sadrže malo ugljenih hidrata i dobar su izvor vlakana. U 100 grama maslina se može naći oko 115-145 kalorija, 0.8-1.2 grama proteina, 10-20 grama masti, i 0.6-6.3 grama ugljenih hidrata. Takođe, masline su bogate vitaminom E i mineralima poput kalcijuma, gvožđa i bakra.

Recept za mafine sa maslinama, feta sirom i pečenim paprikama:

Da biste napravili mafine, zagrejte rernu na 180°C. Standardni kalup za mafine sa 12 rupa obilno premažite puterom. Umutite suve sastojke u činiji. Umutite vlažne sastojke u posebnoj činiji. Sipajte vlažne sastojke u činiju sa suvim sastojcima. Promešajte 8 puta.

Dodajte rendani kačkavalj, feta sir, sušeni paradajz, papriku, masline i mladi luk. Promešajte što je moguće manje puta samo da biste umešali preostale komadiće brašna. Podelite testo u 12 rupa u kalupu za mafine. Testo treba da bude gusto.

Pecite 25 minuta ili dok mafini ne postanu zlatni. Ohladite 10 minuta, a zatim prebacite na rešetku za hlađenje. Servirajte toplo i uživajte! Možda ćete želeti da napravite i hit mafine sa ajvarom i paprikom.

Pročitajte kako da napravite i brze mafine od speltinog brašna sa kobasicom

BONUS VIDEO

00:25
Recept mafine sa čokoladom Izvor: instagram/fitwafflekitchen

StvarUkusa