Gibanicu inače obožavamo, ali kada joj se doda omiljeno letnje povrće, dobija se čisto savršenstvo.
Sastojci:
500 g kora za pitu
400 g rendanih tikvica
400 g sira
250 g pavlake
7 jaja
50 ml ulja
1 prašak za pecivo
malo soli.
Priprema:
Tikvice izrendajte i ostavite u cediljki da se ocedi višak vode. Malo ih posolite, prelijte kašikom ulja i promešajte. U vangli viljuškom umutite jaja, pa dodajte tikvice, sir, pavlaku, ulje, so i prašak za pecivo. Smesu lepo sjedinite.
Dublji pleh podmažite i stavite jednu koru na dno. Poprskajte sa malo ulja, razmažite prstima i preko položite još jednu koru. Opet poprskajte sa malo ulja i razmažite.
Zatim uzimajte koru po koru, zgužvajte u ruci, umačite u fil i ređajte tako da svuda bude jednako. Ponavljajte dok ne potrošite kore. Trebalo bi da vam ostane malo fila, i njime odozgo prelijte gibanicu i lepo poravnajte.
Ako nemate dovoljno, razbijte još 2 jaja i pomešajte sa 200 ml mleka i 50 ml ulja, pa prelijte odozgo,
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 40-50 minuta, odnosno dok ne dobije divnu zlatno-braon boju. Pečenu gibanicu pokrijte kuhinjskom krpom i ostavite da stoji desetak minuta, pa onda secite i služite.
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus