Domaće kore daju posebnu draž ovoj piti.
Sastojci:
- 700 g brašna
- 350ml mlake vode
- 2 kašičice soli
- 4 kašike ulja za premazivanje
- 3 kašike istopljene masti za prskanje kora
Priprema
U posudi za mešenje staviti brašno, so i sve to umesite toplom vodom (po potrebi dodati brašna, da se testo ne lepi za ruke, a da bude glatko). Ostaviti testo da odmori koji minut dok pripremite smesu. Ja sam ovog puta izmrvila samo sir, onaj pravi punomasni, domaći. Ako je sir tvrđi dodajte jaja i jogurt.
Testo podeliti na dva dela.
Svaku loptu rastanjiti na veličinu tanjira. Premazati sa po dve kašike ulja ( kore kad su masnije lepse se razvuku) prekriti prozirnom folijom, i ostaviti da odmori 20-tak minuta.
Nakon toga na stonjaku, koji ste predhodno pobrašnili, razvijte testo rukama sve dok kora ne počne da se cepa.
Odseći krajeve. Poprskajte rastopljenom mašću, sirom i urolajte polako dižući stoljak gore.
Uviti u krug kao puž, premazati mašću i ostaviti da odmori dok se zagreje rerna. Peći na 210 stepeni oko pola sata( zavisi od šporeta ).
Ponosviti postupak sa drugim delom testa.
Savet: Ako želite da skrtite postupak i imate malo veći sto, slobodno ne delite testo, i od jednog dela razvicite koru, s'tim što ćete onda motati koru sa obe strane stola da dobijete dva rolata. Kada se spoje rolati raseći nožem po srediti da ih razdvojite i uviti u pleh.
Bezglutenski posni slavski kolač
Vazdušaste kiflice zalivene jogurtom
Zapečeni posni prebranac
Najlepši ukrasi za slavske kolače
Recept za najbolji kikiriki puter