Domaće kore daju posebnu draž ovoj piti.

Sastojci:

  • 700 g brašna
  • 350ml mlake vode
  • 2 kašičice soli
  • 4 kašike ulja za premazivanje
  • 3 kašike istopljene masti za prskanje kora

Priprema

U posudi za mešenje staviti brašno, so i sve to umesite toplom vodom (po potrebi dodati brašna, da se testo ne lepi za ruke, a da bude glatko). Ostaviti testo da odmori koji minut dok pripremite smesu. Ja sam ovog puta izmrvila samo sir, onaj pravi punomasni, domaći. Ako je sir tvrđi dodajte jaja i jogurt.

Testo podeliti na dva dela.

Korak po korak: Rolovana pita sa sirom od domaćih kora
Foto: Jelena Bulatović 20210407_195248

Svaku loptu rastanjiti na veličinu tanjira. Premazati sa po dve kašike ulja ( kore kad su masnije lepse se razvuku) prekriti prozirnom folijom, i ostaviti da odmori 20-tak minuta.

Korak po korak: Rolovana pita sa sirom od domaćih kora
Foto: Jelena Bulatović 20210407_195353

Nakon toga na stonjaku, koji ste predhodno pobrašnili, razvijte testo rukama sve dok kora ne počne da se cepa.

Korak po korak: Rolovana pita sa sirom od domaćih kora
Foto: Jelena Bulatović 20210407_203434

Odseći krajeve. Poprskajte rastopljenom mašću, sirom i urolajte polako dižući stoljak gore.

Korak po korak: Rolovana pita sa sirom od domaćih kora
Foto: Jelena Bulatović 20210407_204418

Uviti u krug kao puž, premazati mašću i ostaviti da odmori dok se zagreje rerna. Peći na 210 stepeni oko pola sata( zavisi od šporeta ).

Ponosviti postupak sa drugim delom testa.

Savet: Ako želite da skrtite postupak i imate malo veći sto, slobodno ne delite testo, i od jednog dela razvicite koru, s'tim što ćete onda motati koru sa obe strane stola da dobijete dva rolata. Kada se spoje rolati raseći nožem po srediti da ih razdvojite i uviti u pleh.

Pošaljite nam recept i kreirajte sadržaj sa nama! Formular pronađite OVDE.*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici – Stvar ukusa*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Po receptu Jelene Bulatović