Sastojci:
- 120 g putera
- 360 g kukuruznog brašna od celog zrna
- 240 g integralnog pšeničnog brašna
- 2 kašičice praška za pecivo
- 1/4 kašičice sode bikarbone
- 1/2 kašičice soli
- 2 velika jajeta
- 240 g krem sira
- 240 g pirea od slatkog krompira (batata)
- 60 g meda
- 2 kašike ulja
Recept za proju sa slatkim krompirom:
Kako biste napravili ovu proju, prvo stavite tiganj na srednju rešetku rerne. Zagrejte rernu na 204 °C, i ubacite i tiganj da se zagreje. Otopite puter u maloj šerpi na srednje-niskoj vatri. Ostavite sa strane da se malo ohladi. U srednjoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, i so. Ostavite sa strane.
U drugoj posudi umutite jaja dok se žumanca ne sjedine sa belcima. Dodajte krem sir, pasirani slatki krompir, med i otopljeni puter. Mešajte dok ne postane glatko. Dodajte smesu od slatkog krompira u smesu od kukuruznog brašna. Mešajte sastojke gumenom špatulom ili drvenom kašikom dok se ne sjedine, ali nemojte previše mešati.
Izvadite zagrejani tiganj. Dodajte ulje u vruć tiganj i promešajte da premažete dno i stranice tiganja. Sipajte testo u tiganj. Poravnajte vrh i stavite na srednju rešetku rerne. Pecite 25 minuta ili dok nož ili čačkalica ne budu čisti. Ostavite da se hladi 5 minuta ili više pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i proju sa mladim lukom.
Pročitajte kako se pravi domaća proja sa tikvicama
BONUS VIDEO
StvarUkusa
