Sastojci:

  • 120 g putera
  • 360 g kukuruznog brašna od celog zrna
  • 240 g integralnog pšeničnog brašna
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • 1/4 kašičice sode bikarbone
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 velika jajeta
  • 240 g krem sira
  • 240 g pirea od slatkog krompira (batata)
  • 60 g meda
  • 2 kašike ulja
Zašto je korisno da jedete slatki krompir?

Slatki krompir ima nešto niži glikemijski indeks od belog krompira i bolji je izbor ukoliko vodite računa o ishrani. Sadrži beta karoten koji je zaslužan za njegovu boju, a ujedno je i moćan antioksidans. Naš organizam ga pretvara u vitamin A. Pored toga, sjajan je izvor vitamina C, kaljijuma, mangana, vitamina B6, B5 i E.

Recept za proju sa slatkim krompirom:

Kako biste napravili ovu proju, prvo stavite tiganj na srednju rešetku rerne. Zagrejte rernu na 204 °C, i ubacite i tiganj da se zagreje. Otopite puter u maloj šerpi na srednje-niskoj vatri. Ostavite sa strane da se malo ohladi. U srednjoj posudi pomešajte kukuruzno brašno, brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, i so. Ostavite sa strane.

U drugoj posudi umutite jaja dok se žumanca ne sjedine sa belcima. Dodajte krem sir, pasirani slatki krompir, med i otopljeni puter. Mešajte dok ne postane glatko. Dodajte smesu od slatkog krompira u smesu od kukuruznog brašna. Mešajte sastojke gumenom špatulom ili drvenom kašikom dok se ne sjedine, ali nemojte previše mešati.

Izvadite zagrejani tiganj. Dodajte ulje u vruć tiganj i promešajte da premažete dno i stranice tiganja. Sipajte testo u tiganj. Poravnajte vrh i stavite na srednju rešetku rerne. Pecite 25 minuta ili dok nož ili čačkalica ne budu čisti. Ostavite da se hladi 5 minuta ili više pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i proju sa mladim lukom.

Pročitajte kako se pravi domaća proja sa tikvicama

BONUS VIDEO

03:01
Proja je presudila! Ko je pobednik nove epizode emisije "Komšiluk"? Izvor: Kurir televizija

StvarUkusa