Sastojci:

  • 5 komada paradajza, oljuštenih i isečenih na kriške
  • 10 svežih listova bosiljka, iseckanih
  • 120 g ljubičastog luka, iseckanog
  • 240 g rendanog mocarela sira
  • 240 g rendanog kačavalja
  • 10 g majoneza 
  • 2 kašike rendanog parmezana
  • so i sveže mleveni crni biber

Za koru:

  • 600 g univerzalnog brašna
  • 6 kašika putera
  • 1 kašičica soli
  • 180 g biljne masti, ohlađene
  • 120 ml ledene vode
Zašto je korisno jesti sir?

Sir sadrži velike količine proteina, što je od suštinskog značaja u pomaganju da se održi postojeći i podstakne novi rast mišića. Osim vitamina A važnog za dobar vid, sir sadrži i popriličnu količinu vitamina B2, neophodnog za odvijanje važnih procesa metabolizma. Sir sadrži obilje kalcijuma, minerala o kojem ovise zdravlje i čvrstoća kostiju – a posebno je bitan u adolescenciji, trudnoći i u vreme dojenja. Odraslima se preporučuje 900-1.200 mg dnevno, a adolescentima i starijim osobama 1.200 mg dnevno.

Recept za pitu sa paradajzom i sirom:

Kako biste napravili pitu, prvo zagrejte rernu na 175 stepeni C. Pomešajte brašno i so u velikoj posudi za mešanje. Dodajte kockice leda u mernu šolju i dopunite sa 120 ml hladne vode. Ostavite sa strane. Izrendajte zamrznuti puter u posudu ili ga isecite na veoma male komadiće. Dodajte ohlađenu mast i koristite blender da usitnite masti sa brašnom dok se dobro ne sjedine i ne dobijete krupne mrvice. Dodajte ledenu vodu kašiku po kašiku, mešajući dok testo ne počne da se skuplja u loptu. Pazite da ne preterate sa mešanjem, jer vam možda neće biti potrebna sva voda. Pažljivo oblikujte testo u loptu.

Podelite testo na 2 dela i pritisnite svaki da se spljošti u disk. Pokrijte diskove testa plastičnom folijom i stavite testo u frižider na 2 sata (ili zamrznite na 30 minuta). Razvaljajte testo na pobrašnjenoj površini. Lagano pobrašnite papir za pečenje i testo i razvaljajte u veliki krug, prečnika 23 cm. Uvek počnite od sredine kore i razvaljajte ka spolja. Pažljivo prebacite testo u kalup za pitu i uklonite papir za pečenje. Glatko ga rasporedite po dnu i stranicama kalupa. Odsecite i uvijte ivice kore. Pecite na 190°C 15-20 minuta. Izbockajte dno kore za pitu viljuškom, pa vratite u rernu na 10-15 minuta, dok blago ne porumeni. Ostavite koru da se ohladi pre dodavanja fila.

Napravite zatim fil. Stavite paradajz u cediljku u sudoperi u jednom sloju. Pospite solju i ostavite da odstoji 10 minuta. Papirnim ubrusom osušite paradajz. Poređajte kriške paradajza, bosiljak i crni luk u prethodno pečenu koru za pitu. Začinite solju i biberom. Pomešajte rendani sir i majonez. Premažite smesu preko paradajza i pospite parmezanom. Pecite 30 minuta ili dok blago ne porumeni. Ostavite da odstoji najmanje 15 minuta pre sečenja i serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i brzinsku pitu punjenu mladim sirom.

Pročitajte kako se pravi turska pita sa prazilukom i sirom

BONU VIDEO

00:14
Recept za pitu sa tikvicama koja se lako pravi Izvor: Instagram/eczdytincibulut

StvarUkusa