Za sve ljubitelje krompira ovo će biti fantastičan obrok ili prilog jelu. Kroketi su sočniji od pomfrita, ali su i komplikovaniji za pripremu, ali ovaj recept je toliko lak da će ga savladiti i početnik u kuvanju. Uz kiselkasti sos od paradajza biće dobitna kombinacija, da vam meso neće ni biti potrebno. 

Sastojci:

1 kg krompira
250 g brašna
200 ml mleka
150 g kačkavalja
4 jajeta
50 g maslaca
250 g prezli
so, biber

Za paradajz sos:

600 ml soka od paradajza
1 kašika brašna
1 kašika maslaca
1 kašičica šećera
so, biber

Priprema:

Krompir operite, pa ga sa ljuskom stavite u vodu da se kuva oko pola sata. Za to vreme, pripremite paradajz sos. Sok od paradazja stavite u šerpu, dolijte malo vode i kuvajte dok ne provri. Šerpu sklonite sa ringle, pa dodajte so, biber i šećer. Kada krompir omekša, isecedite vodu i ostavite ga da se ohladi, a zatim ga oljuštite i ispasirajte. U smesu dodajte i dva jaja, pa sve dobro promešajte i postepeno sipajte mleko, a na kraju i brašno. Od dobijene smese umestite testo koje se ne lepi za ruke i formirajte krokete. Na tanjir pospite malo brašna, poređajte krokete, pa ih odložite u frižider na najmanje pola sata. U jednoj posudi umutite druga dva jajeta, a u drugu sipajte prezle. Krokete močite u jaja, pa u prezle i pržite ih u dubljem ulu sa obe strane dok ne porumene. U tanjir sipajte paradajz sos, odozgo stavite krokete, pa sve prelijte sa još sosa i po želji pospite seckani peršunom.

Izvor: Stvar ukusa