Ako imate sočivo, gomilu začina, jogurt i krastavac, napravite ove jednostavne mediteranske ćuftice od sočiva. Brzo se prave i ne prže se u ulju, a zbog visokog sadržaja proteina odlična su zamena za meso ako želite da jedete zdravije. Preukusne su i držaće vas sitim do večere, evo kako se prave mediteranske ćufte of sočiva!

Sastojci za ćufte:

  • 1 ½ šolje kuvanog smeđeg sočiva (može se koristiti iz konzerve)
  • ½ crvenog luka - sitno iseckanog
  • ¾ šolje prezli
  • ¼ šolje sveže seckane nane
  • ¼ šolje svežeg seckanog peršuna
  • 2 kašike paradajz paste
  • 1 jaje
  • ½-1 kašičica soli
  • crni biber po ukusu
  • ½ kašičice paprike
  • ½ kašičice origana
  • 1 kašičica soja sosa
  • sok od ½ limuna

Sastojci za sos:

  • ½ šolje jogurta
  • ¼ šolje iseckanog krastavca
  • sok od ½ limuna
  • prstohvat soli
  • prstohvat crnog bibera
  • 1 čena belog luka - mlevenog

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusa. Dodajte sočivo i sve ostale sastojke za ćufte u procesor za hranu. Delimično miksajte dok se ne sjedini, ali ne treba da postane kao pire, želite da ostavite malo teksture. 

Formirajte ćuftice i stavite ih na pleh obložen pek papirom. Pecite ih 30 do 35 minuta, ili dok ne dobiju lepu zlatnu boju. U međuvremenu, pomešajte sastojke za caciki sos. Poslužite ćufte dok su još tople, sa salatom po izboru.

Pogledajte i BONUS VIDEO - brza supa od sočiva!

Instagram/inspiredtaste Supa od sočiva

Izvor: StvarUkusa