Sastojci:

Za piletinu:

  • 500 g belog mesa (2 velika filea od po 250 g)
  • 1 kašičica soli
  • ½ kašičice crnog bibera
  • 1 kašičica slatke paprike u prahu
  • 2 kašike brašna
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 kašika putera

Za sos od parmezana i belog luka:

  • 3 čena belog luka, sitno iseckana
  • 200 ml pavlake za kuvanje
  • 50 ml pilećeg bujona
  • 50 g rendanog parmezana
  • 1 kašičica senfa
  • 1 kašičica limunovog soka
  • 1 kašičica seckanog peršuna
Zašto je korisno jesti piletinu?

Piletina je bogata proteinima i esencijalnim nutrijentima, ali nutritivna vrednost varira u zavisnosti od dela piletine i načina pripreme. Pileća prsa su poznata po visokom sadržaju proteina i niskom udelu masti, dok bataci i karabataci imaju više masti. Pored proteina, piletina sadrži vitamine B grupe, fosfor, kalijum i selen.

Recept za piletinu u sosu od parmezana i belog luka:

Kako biste pripremili piletinu, prvo osušite i isecite na dva tanja dela belo meso. Začinite solju, biberom i paprikom u prahu. Lagano premažite brašnom. U tiganju zagrejte maslinovo ulje i puter. Pržite piletinu na srednjoj vatri 4-5 minuta po strani dok ne porumeni, pa je stavite na stranu.

Zatim pripremite sos. U istom tiganju kratko propržite seckani beli luk dok ne zamiriše. Deglazirajte pavlakom za kuvanje i pilećim bujonom. Umešajte senf i parmezan, dok sos ne postane lep i kremast.

Dodajte zatim limunov sok i dobro promešajte. Zatim vratite piletinu u sos i krčkajte zajedno oko 5 minuta. Pospite seckanim peršunom i uživajte. Možda ćete želeti da napravite i zapečene pileće takose.

Pročitajte kako da napravite i zapečenu piletinu sa ukusom pice

BONUS VIDEO

00:19
Recept za pitu sa piletinom i svežim sirom, od cepkane tortilje Izvor: TikTok/hungryhappens

StvarUkusa