Kelj se svrstava u izuzetno zdrave namirnice, obiluje brojnim hranljivim sastojcima koji jačaju imunitet. Ako, pak, volite jela koja su nešto jača i kaloričnija, dodajte mu slaninu i kobasice, neverovatno je koliko će mu poboljšati ukus. Ovo jelo se brzo priprema, a izuzetno je hranljivo!
Sastojci:
- 1 kg kelja
- 300 g krompira
- 50 g pančete
- 2 kašike brašna
- 4 čena belog luka
- 1 glavica crnog luka
- 1 šargarepa
- 100 g korena celera
- 2 para kobasica
- 1 kašičica slatke mlevene paprike
- maslinovo ulje
- so
- biber
Priprema:
Kelj očistiti, iskidati na komade i dobro oprati. 2 l vode vode sipati u lonac, posoliti i kuvati dok ne proključa. Dodati kelj. Na maslinovom ulju propržiti iseckanu pančetu, seckani luk, šargarepu i celer isečen na sitne kocke. Začiniti solju, dodati oljušten krompir isečen na kockice, iseckani beli luk i kratko dinstati. Zatim, dodati mlevenu crvenu papriku, malo brašna i podliti s malo hladne vode.
Sve zajedno kuvati dok krompir ne omekša. Zatim, dodati kelj, kobasice i, po potrebi, vode da prekrije sastojke. Sve zajedno ostaviti da se kuva na laganoj vatri otprilike 10-15 minuta. Pred kraj, po potrebi, začiniti solju i biberom.
Izvor: Lepa i srećna
Slatki đevreći koji mirišu na cimet
Hrskava piletina u pohu od krekera
Kruna od lisnatog testa sa spanaćem i kozijim sirom
Kolač sa keksom, kokosom i čokoladom kao iz poslastičarnice
Prolećna salata od šargarepe i suvog grožđa