Tikvice su izuzetno zdrave, a imaju veoma malo kalorija. Ukusne su i ako su punjene mesom i pirinčem, ali i sa nadevom od drugog povrća, u vidu musake ili uštipaka, grilovane... Ovaj put od njih napravite lagani pire, koji se brzo priprema, sastojci nisu skupi, a ukus je fantastičan zahvaljujući mirođiji i kačkavalju koji mu daje i posebnu kremastu strukturu.

Sastojci:

  • 1 kg tikvica
  • 100 g kačkavalja
  • veza mirođije
  • so, biber
  • malo ulja

Priprema:

Oljuštite tikvice, pa ih isecite na šire kolutove. U tiganj sipajte malo ulja, 100 mililitara vode, pa dodajte tikvice, poklopite tiganj i ostavite tikvice da se bare najduže 10 minuta na srednje jakoj vatri. Potom odlijte višak vode, preručite tikvice u drugu posudu, dodajte im sitno iseckanu mirođiju, so i biber, pa ih izgnječite viljuškom ili izmiksajte štapnim mikserom. izrendajte kačkavalj, pa ga dodajte u tikvice, dobro promešajte pire i služite dok je topao.

Izvor: Stvar ukusa