Punjene, pohane ili u musaki – tikvice su odlična letnja namirnica koja ne traži puno dodataka ili vremena za pripremu. Isprobajte ih u palačinkama sa pavlakom ili nekim drugim nadevom prema želji, sa omiljenom salatom i ponesite ih na posao, plažu ili piknik.

Kada ih jednom budete probali pravućete ih uvek.

Sastojci:

Za testo:

  • 2 manje tikvice
  • 3 jajeta
  • 50 g brašna
  • 50 g kačkavalja
  • 80 ml mleka
  • malo kisele vode
  • pola veze mirođije
  • so, biber

Priprema:

Izrendajte tikvice, posolite ih i ostavite desetak minuta, da puste višak tečnosti. Nakon tog vremena ih malo rukama stisnite da se u potpunosti ocede. Jaja umutite, pa dodajte brašno, izrendani sir, iseckanu mirođiju, so, biber, mleko i dodajte tikvice koje ste prethodno iscedili. Dodajte kiselu vodu tako da dobijete smesu koja je gušća nego za palačinke. Smesu dobro izmešajte, pa ispržite palačinke u nauljenom tiganju, po nekoliko minuta sa obe strane, dok ne dobiju zlatastu koricu. Mažite ih nadevom po želji, kao što je krem sir, pavlaka, a možete da dodate i nekoliko lista šunke. 

Izvor: Stvar ukusa