Predlozi za užinu ili večeru koja se lako pravi, a kombinacija povrća i sira će vas osvojiti na prvi zalogaj. Ako vam se ne sviđaju naši predlozi možete sami iskombinovati od onoga što imate u frižideru, a da zadržite osnovu za testo i sos. Uživajte u ukusu!

Sastojci:

Za testo: 

  • ½ kašike suvog kvasca
  • 285 g belog brašna
  • ½ kašike himalajske soli (ili obične)

Za sos:

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 crni luk, seckan
  • 1 čen belog luka, sitno seckan
  • 2 kašike kapra, opran i osušen
  • prstohvat tucane paprike
  • 300 g paradajza, usitnjen i sitno seckan
  • 1 kašika origana

Za preliv od artičoka, bosiljka i mocarele:

  • 2 konzervirana tanko sečena srca od artičoke
  • 2 iseckana lista bosiljka
  • 20 g sitno seckane mocarele

Za nadev od tikvica, limuna i fete:

  • 15 g tanko sečene tikvice
  • 3 trake sitno sečene limunove korice
  • 15 g drobljene fete

Za nadev od slatkog krompira i kozjeg sira:

  • 10 g tanko seckanog komorača
  • 15 g tanko sečenog slatkog krompira (batata)
  • 6 g mlevenog tvrdog kozjeg sira

Za nadev od pečenog belog luka, cvekle i fete:

  • 3 čena pečenog belog luka
  • 7 g tanko rezane cvekle
  • 10 g drobljene fete

Priprema: 

Zagrejati rernu na 200°C. Da biste napravili testo pomešajte kvasac sa 170 ml mlake vode, poklopite i ostavite na toplom nekih 15 minuta.

U međuvremenu napravite sos. U tiganju zagrejte ulje i lagano propžite crni i beli luk dok ne omekšaju. Dodajte malo vode da se ohladi i onda dodajte ostale sastojke (sastojci za sos). Kuvajte nekih 15 minuta tj. dok se ne zgusne. Odložite dok ne budete spremni za pravljenje pica. Zatim testo promešajte još jednom i ostavite još pet minuta.

U veću posudu pomešajte brašno i so. Napravite rupu na sredini i sipajte smesu sa kvascem. Mesite dok testo ne postane glatko na dodir. Dodajte još brašna ako je potrebno. Testo podelite na osam delova, pa svaki ravaljajte u kuglu i stavite na pleh obložen pek papirom i spljoštite rukom. Premažite sosom od paradajza, a zatim dodajte prelive koje smo vam predložili i pecite pet minuta. Zatim rotirajte i pecite dodatnih pet minuta ili dok osnova ne postane hrskava.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu Izvor: stvarukusa.rs