Domaće taljatele nije teško napraviti, a neuporedivo su bolje od bilo kojih kupovnih. Još kada su u kombinaciji sa aromatičnim sosom od goveđeg mesa kome vino daje poseban šmek, imaćete Italiju u svom tanjiru. Od ovog testa takođe možete da pravite i raviole, kore za lazanje, kao i rezance za supu, sve zavisno od recepta.
Sastojci:
Za taljatele:
- 250 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 4 jajetea
- prstohvat soli
- 1 kašika ulja
Za sos:
- 500 g junećeg mesa u komadu
- 1 glavica crnog luka
- 300 ml soka od paradajza
- 100 ml belog vina
- origano
- so, biber
Priprema:
Prvo napravite taljatele. U dubljoj činiji pomešajte obe vrste brašna, pa dodajte cela jaja, so i ulje. Lagano mešajte varjačom dok ne dobijete testo, a potom ga dobro umesite rukama. Na pobrašnavljenoj podlozi oklagijom razvijte što tanje možete, pa ga presecite na dva dela. Testo provucite kroz mašinu za deblje razance, a ukoluko je nemate, oštrim nožem isecite trakice i ostavite ih da se prosuše. Za to vreme pripremite sos. Na malo ulja propržite sitno naseckan crni luk dok ne zastakli, pa mu dodajte meso sečeno na krupnije komade. Sipajte malo vode i dinstajte dok meso ne omekša, a po potrebi dolivajte još vode. Kada je meso dovoljno omeklo dodajte začine po ukusu i sok od paradajza, pa kuvajte dok ne provri. Potom sipajte vino i ostavite da se krčka još 10-ak minuta. Testeninu ubacite u ključalu vodu, kuvajte 5-7 minuta, procedite i ubacite u šerpu sa sosom. Po želji nakon serviranja pospite parmezanom.
Izvor: Stvar ukusa
AKO JE VAMA NEŠTO VAŽNO, VAŽNO JE I NAMA: SLAVIMO 20 GODINA!
Čuvena torta Marlenka kao iz reklame
Najbolja čokoladna torta sa višnjama
Kolač sa jabukama i grizom, koji će deca obožavati
Pastirska pita sa mlevenim mesom i pire krompirom