Domaće taljatele nije teško napraviti, a neuporedivo su bolje od bilo kojih kupovnih. Još kada su u kombinaciji sa aromatičnim sosom od goveđeg mesa kome vino daje poseban šmek, imaćete Italiju u svom tanjiru. Od ovog testa takođe možete da pravite i raviole, kore za lazanje, kao i rezance za supu, sve zavisno od recepta.
Sastojci:
Za taljatele:
- 250 g mekog brašna
- 250 g oštrog brašna
- 4 jajetea
- prstohvat soli
- 1 kašika ulja
Za sos:
- 500 g junećeg mesa u komadu
- 1 glavica crnog luka
- 300 ml soka od paradajza
- 100 ml belog vina
- origano
- so, biber
Priprema:
Prvo napravite taljatele. U dubljoj činiji pomešajte obe vrste brašna, pa dodajte cela jaja, so i ulje. Lagano mešajte varjačom dok ne dobijete testo, a potom ga dobro umesite rukama. Na pobrašnavljenoj podlozi oklagijom razvijte što tanje možete, pa ga presecite na dva dela. Testo provucite kroz mašinu za deblje razance, a ukoluko je nemate, oštrim nožem isecite trakice i ostavite ih da se prosuše. Za to vreme pripremite sos. Na malo ulja propržite sitno naseckan crni luk dok ne zastakli, pa mu dodajte meso sečeno na krupnije komade. Sipajte malo vode i dinstajte dok meso ne omekša, a po potrebi dolivajte još vode. Kada je meso dovoljno omeklo dodajte začine po ukusu i sok od paradajza, pa kuvajte dok ne provri. Potom sipajte vino i ostavite da se krčka još 10-ak minuta. Testeninu ubacite u ključalu vodu, kuvajte 5-7 minuta, procedite i ubacite u šerpu sa sosom. Po želji nakon serviranja pospite parmezanom.
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem