Testenine su tradicionalno italijansko jelo koje se služi pre glavnog jela. Postoji bezbroj recepata za testenine u različitim sosevima, ali je ona sa paradajzom nekako najzastupljenija. U nastavku pogledajte recept za špagete u paradajz sosu sa belim lukom.

  • Sastojci:
  • 150 ml maslinovog ulja
  • 3 cela čena belog luka, oljuštena
  • 16 g mlevene crvene paprike 
  • so po ukusu
  • 400 g špageta
  • 150 g paradajz pirea
  • prstohvat šećera

Priprema:

U tiganj sipajte  maslinovo ulje, stavite beli luk i ljuspice crvene paprike. U posebnom tiganju ili šerpi prokuvajte oko 4 litra slane vode. Dve stvari koje su vam potrebne za ovo jelo, a to  su jaka vatra i veliki tiganj u koji će stati špagete celom dužinom. U prvom tiganju pržite beli luk na jakoj vatri oko 30 sekundi, a zatim dodajte sirove špagete. Dinstajte testeninu dok ne dobije svetlo braon boju, pa sipajte i drvenom kašikom rasporedite paradajz pire po celom tiganju. Umešajte prstohvat šećera. Kada špageti počnu da se lepe za dno tiganja, okrenite ih. Sipajte jednu kutlaču vrele slane vode u tiganj sa špagetama i nastavite da mešajte. Čim voda počne da ključa, ostavite da se odmori. Kada čujete da sos cvrči, okrenite špagete koje su se zalepile za dno tiganja na vrh. Pažljivo okrenite špagete, ostavite da se malo zalepe za dno tiganja. Sipajte još jednu kutlaču vode i nastavite, kao da pripremate rižoto, dok testenina ne počne da pucketa, 8 do 9 minuta. Kada je testenina gotova, servirajte odmah iz tiganja na tanjir.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT ZA SLAVSKO PREDJELO i osvojite VREDNE NAGRADE