Naše bake su od starog hleba pravile prava remek-dela za doručak - poparu, prženice, tople sendviče, a Italijani su izmislili bruskete koje kada gledate samo na slici bude apetit.

Verujemo da će se domaćice složiti da su im omiljena jela ona koja se brzo spremaju, a ovi brusketi su baš takvi. Kada se pomešaju sirni namaz, pršuta i začini, nastaje prava rapsodija ukusa u kojoj će uživati cela porodica.

Sastojci:

  • 1 baget hleb
  • 5 kašika maslinovog ulja
  • 2 kašike origana
  • 150 g pršute
  • pola kašičice belog luka u prahu
  • svež bosiljak 

Za namaz:

  • 200 g sitnog sira
  • 2 kašike pavlake
  • 2 čena belog luka
  • 1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

Baget isecite na kriške, pa ih poređajte na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje. U manjoj posudi pomešajte ulje, origano i  beli luk, pa premažite svaku krišku. Stavite hleb da se peče 15 minuta na 200 stepeni. Za to vreme pripremiti namaz. Sve sastojke stavite u blender, a kada dobijete kremastu teksturu znaćete da je namaz gotov. Kriške hleba izvadite iz pleha, pa ih premažite sirnim namazom. Odozgo poređajte pršutu i dekorišite svežim bosiljkom, a po želji možete dodati i masline.

Izvor: Stvar ukusa