Sastojci:

  • 1,5 kg karfiola isečenog na komade
  • 240 ml majoneza
  • 3 kašike senfa
  • 1 kašičica soli
  • 1/4 kašičice bibera
  • 3 mlada luka tanko isečena
  • 3 rebra celera iseckana na kockice
  • 60 g kiselih krastavaca
  • 2 kašike sitno seckane sveže mirođije
  • 6 tvrdo kuvanih jaja, oljuštenih i krupno iseckanih
Zašto je korsino da jedete karfiol?

Karfiol u značajnoj meri sadrži vitamin C, koji osim uticaja na jačanje imuniteta, ima i protivupalna svojstva. Sadrži pored toga vitamin K, folat, kalijum, mangan i pantotensku kiselinu. Karfiol i brokoli su najbolji biljni izvori retkog i važnog mikronutrijenta poznatog kao holin. Holin ima mnogo funkcija u organizmu, a najvažnije od njih utiču na zdravlje nervnog sistema. Osim navedenog, karfiol takođe sadrži sulforafan, jedan od najznačajnijih antioksidanasa. Sulforafan je poznat po tome što inhibira lučenje enzima povezanih sa rastom ćelija karcinoma i tumora.

Recept za salatu sa karfiolom i jajima:

Kako biste napravili ovu salatu skuvajte karfiol na pari. Prebacite ga zatim u veliku posudu za serviranje. Ostavite da se hladi najmanje 5 minuta. Dok se karfiol hladi, u srednjoj posudi umutite majonez, senf, so i biber dok ne postane glatko. Umešajte mladi luk, celer, kisele krastace i svežu mirođiju.

Prelijte smesu preko delimično ohlađenog karfiola i dodajte jaja. Lagano mešajte dok se dobro ne sjedini. Stavite u frižider na najmanje 1 sat, a najviše 2 dana pre serviranja. Po želji ukrasite mladim lukom i seckanom svežom mirođijom pre serviranja. Uživajte! Možda ćete želeti da napravite i mediteransku salatu sa kuskusom i fetom.

Pročitajte kako se pravi jednostavna makarone salata sa paprikom i celerom

BONUS VIDEO

Pileća mućkalica i tarator salata - ko je bolje napravio ovu kombinaciju u "Komšiluku"? Izvor: Pileća mućkalica i tarator salata - ko je bolje napravio ovu kombinaciju u "Komšiluku"?

StvarUkusa