Bela čorba je možda i jedna od najukusnijih, a njena priprema nije nimalo zahteva. Nezaobilazna je na slavama, a možete da je nađete i u jelovniku svih boljih kafana. Bela čorba je odličan predlog za vrele letnje dane, jer se nećete znojiti pored šporeta, a napravićete obrok koji je pun vitamina i minerala i koji će vas zasititi. Možete da je poslužite sa kupus salatom i parčetom hleba, a pročitajte i kako Norvežani prave belu čorbu.
- Sastojci:
- 700 g telećeg mesa
- 1 veza zeleni (šargarepa, paškanat, peršun)
- 1 crni luk
- 4 krompira
- 4 kašike pirinča
- 3 kašike graška
- Još:
- 2 kašike kisele pavlake
- 1 kašika brašna
- 1 kašičica senfa
Priprema:
Crni luk presecite na pola i ispecite na ringli. Zatim u šerpu sipajte vodu i dodajte meso, pa kuvajte. Posolite, a onda dodajte i prepečeni luk. Očistite šargarepu i paškanat, pa dodajte u komadu u šerpu sa mesom. Kada povrće omekša i meso se skuva procedite supu. Dodajte u bistru supu sitno seckani krompir, grašak i pirinač koji ste prethodno oprali. Šargarepu takođe iseckajte, a ostalo povrće bacite. Meso ostavite na tanjiru da se prohladi. Promešajte i kuvajte dok sve povrće ne omekša. Kada se meso malo prohladi isecite i vratite u supu. Kada vidite da je krompir gotov napravite zapršku tako što ćete pomešati brašno i bujon (supu koju kuvate, uzmite oko 50 ml), pa dobro sjedinite da nema grudvica. Sipajte u supu i promešajte. Kuvajte još par minuta, pa ostavite da se prohladi. U prohlađenu supu dodajte umućeno žumance koje ste pomešali sa pavlakom za kuvanje i senfom, pa promešajte i služite.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem