Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez supe ili čorbe. U Srbiji su najpopularnije supa sa knedlama i pileća, a od čorbi teleća i bela. Bela čorba može da zameni i obrok, jer je bogata mesom i povrćem, a sprema se zaista jednostavno. Belu čorbu možete da poslužite i za Svetog Jovana, a mi vam donosimo najbolji recept. Ovako pripremljena čorba će se svima dopasti.
Sastojci:
- 700 g junećeg ribića
- 1 šargarepa
- 1 paškanat
- 1 manji celer
- 1 crni luk
- 2 krompira
- 1,5 šaka pirinča
- 2 šake graška
- Za zapršku:
- 1 ravna kašičica brašna
- 1 čaša vode
- Još:
- 1 žumance
- 5 kašika pavlake za kuvanje
Recept za belu čorbu sa mesom i povrćem:
Pripremite povrće
Crni luk presecite na pola, pa isecpite na ringli. Šargarepu, paškanat i celer oljuštite i ostavite sa strane. Krompir isto oljutite i iseckajte na kockice, pa prelijte vodom i ostavite sa strane. Pirinač potopite u vodu nekih 20 minuta, pa procedite.
Kuvajte meso
U šerpu stavite meso, pa prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Sklanjajte penu, pa kada meso malo omekša dodajte celu šargarepu, paškanat, celer i nastavite da kuvate. Kada i povrće omekša, procedite supu. U proceđenu supu vratite meso koje ste iseckali, kao i šargarepu, pa dodajte krompir, pirinač i grašak. Ako je potrebno dolijte malo vode.
Napravite čorbu
Kuvajte supu sve dok i krompir ne omekša, pa napravite zapršku. Pomešajte vodu i brašno, tako da nema grudvica, pa dodajte u supu i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Kuvajte još par minuta, pa isključite. Ostavite par minuta da se čorba prohladi, pa u nju dodajte žumance koje ste umutili sa slatkom pavlakom. Dobro promešajte.
Napomena: Čorba ne sme da bude vrela, jer žumance ne sme da se skuva. Zato čekate da se malo prohladi.
Pročitajte i ovo: Super predlog za ručak - bela čorba
BONUS VIDEO:
(StvarUkusa/S.B.)
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem