Nekada nedeljni ručak nije mogao da se zamisli bez supe ili čorbe. U Srbiji su najpopularnije supa sa knedlama i pileća, a od čorbi teleća i bela. Bela čorba može da zameni i obrok, jer je bogata mesom i povrćem, a sprema se zaista jednostavno. Belu čorbu možete da poslužite i za Svetog Jovana, a mi vam donosimo najbolji recept. Ovako pripremljena čorba će se svima dopasti. 

Sastojci:

  • 700 g junećeg ribića
  • 1 šargarepa
  • 1 paškanat
  • 1 manji celer
  • 1 crni luk
  • 2 krompira
  • 1,5 šaka pirinča
  • 2 šake graška
  • Za zapršku:
  • 1 ravna kašičica brašna
  • 1 čaša vode
  • Još:
  • 1 žumance
  • 5 kašika pavlake za kuvanje

Recept za belu čorbu sa mesom i povrćem:

10:20
Korak 1

Pripremite povrće 

Crni luk presecite na pola, pa isecpite na ringli. Šargarepu, paškanat i celer oljuštite i ostavite sa strane. Krompir isto oljutite i iseckajte na kockice, pa prelijte vodom i ostavite sa strane. Pirinač potopite u vodu nekih 20 minuta, pa procedite. 

10:20
Korak 2

Kuvajte meso

U šerpu stavite meso, pa prelijte vodom i kuvajte dok ne omekša. Sklanjajte penu, pa kada meso malo omekša dodajte celu šargarepu, paškanat, celer i nastavite da kuvate. Kada i povrće omekša, procedite supu. U proceđenu supu vratite meso koje ste iseckali, kao i šargarepu, pa dodajte krompir, pirinač i grašak. Ako je potrebno dolijte malo vode. 

10:20
Korak 3

Napravite čorbu

Kuvajte supu sve dok i krompir ne omekša, pa napravite zapršku. Pomešajte vodu i brašno, tako da nema grudvica, pa dodajte u supu i mešajte dok se svi sastojci lepo ne sjedine. Kuvajte još par minuta, pa isključite. Ostavite par minuta da se čorba prohladi, pa u nju dodajte žumance koje ste umutili sa slatkom pavlakom. Dobro promešajte. 

Napomena: Čorba ne sme da bude vrela, jer žumance ne sme da se skuva. Zato čekate da se malo prohladi.

Pročitajte i ovo: Super predlog za ručak - bela čorba

BONUS VIDEO: 

Kurir televizija Rašina kuhinja: Čorba od celera u celeru

(StvarUkusa/S.B.)