Sastojci:
- 1 kg teletine, isečene na komade
- 1 kg krompira
- 1 šargarepa
- 1 celer
- 1 beli luk
- 1 ½ kašika maslinovog ulja
- 1 l bujona od mesa
- so po ukusu
- biber po ukusu
- 20 g brašna tipa 00
- 50 ml belog vina
- 1 grančica žalfije
- 1 grančica ruzmarina
- 1 grančica timijana
Recept za teleću čorbu sa krompirima:
Za pripremu čorbe sa teletinom i krompirom počnite tako što ćete oprati i oljuštiti šargarepu, luk i celer, pa ih iseckajte. Uzmite teleće meso, uklonite vezivno tkivo, odnosno bele providne delove koji bi mogli da otvrdnu meso nakon kuvanja i isecite ga na komadiće. Uzmite veliki lonac, zagrejte maslinovo ulje, dodajte seckanu mešavinu, začinite 5 minuta na umerenoj vatri, a zatim dodajte komade telećeg mesa. Začinite solju i biberom po ukusu i zapržite meso 4-5 minuta.
Sada pospite prethodno prosejanim brašnom, dobro ga umešajte u tečnost za kuvanje da se ne bi zgrudvalo. Kada se brašno upije dodajte belo vino i ostaviti da potpuno ispari, pa sipajte bujon. Začinite grančicama aromatičnog bilja. Poklopite i nastavite da kuvate 1 sat, povremeno mešajući.
Nakon toga izvaditi aromatično začinsko bilje. U međuvremenu operite i oljuštite krompir i isecite ga na kockice iste veličine kako što ste isekli meso. Dodajte krompir u čorbu i nastavite da kuvate još sat vremena sa poklopcem, povremeno mešajte dok krompir i teletina ne omekšaju. Možda ćete želeti da napravite i pijane teleće šnicle.
Pročitajte kako se prave teleći medaljoni u kremastom sosu od pečuraka
BONUS VIDEO
StvarUkusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem