1. Na roštilju ili u rerni ispeći dobro oprane i osušene paprike, patlidžan i paradajz. Pečeno povrće oljuštiti, pa samleti.


Sastojci:

12 kg crvene paprike
2 kg patlidžana
2 kg paradajza
2 kg šargarepe
1,5 l ulja
2 kašike šećera
konzervans
so

2. Dodati trećinu ulja i staviti da se prži na srednjoj temperaturi. Dužinu prženja odrediti prema tome koliko je tečnosti koju povrće pušta.

3. Povremeno mešati, a posle pola sata dodati još jednu trećinu ulja i posle toga praiti do kraja, mešajuei bez prestanka.

4. Pred sam kraj prženja, kad kašika već počne da ostavlja prve tragove na dnu, posoliti i dodati konzervans, ostatak ulja i šećer.

5. Vruć ajvar sipati u tegle, ostaviti prazno 1-2 cm do vrha, preliti uljem i dobro zatvoriti.

6.Uviti u ćebe i ostaviti postepeno da se hladi.