Nar u narodu poznat i kao mogranj ili crni šipak, poreklom je iz Persije, a u prevodu s latinskog znaci „jabuka prepuna koštica”. Jedan je od prvih kultivisanih plodova (pre 5.000 godina), uz masline, smokve, urme i grožđe.
Najverovatnije potice iz Irana, a zbog svoje tvrde kore bilo je lako transportovati ga, pa je brzo stigao i u udaljene krajeve sveta.
Dozreva u oktobru i novembru, a njegovi plodovi moraju da budu teški, okrugli, veličine pomorandže. Nar više ne zri posle branja, pa neće postati slađi tokom skladištenja.
Može da se čuva mesec dana na hladnom i suvom mestu ili 2 meseca u frižideru, dok očišćeno zrnevlje može da se zamrzne u kesici do godinu dana
Pekmez od nara:
Zrele plodove očistite od dlačica i koštica pa mesnati deo kuvajte u malo vode (na 1 kg nara stavite šoljicu vode). Propasirajte i na svaki kilogram dodajte jednaku količinu smeđeg šećera. Kuvajte stalno mešajuci do željene gustine. Toplu smesu ulijte u sterilizovane tegle.
Liker od nara:
Za liker od nara potrebno vam je 500 g nara, 250 g šećera i 1,5 l lozovače. Samleveni plod stavite u tegle širokog grla. Dodajte šećer i lozovaču, ostavite na suncu 2-3 dana, povremeno dobro protresite. Procedite i ostavite 30 dana na sobnoj temperaturi.
Izvor: stvarukusa
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus