Nar u narodu poznat i kao mogranj ili crni šipak, poreklom je iz Persije, a u prevodu s latinskog znaci „jabuka prepuna koštica”. Jedan je od prvih kultivisanih plodova (pre 5.000 godina), uz masline, smokve, urme i grožđe.

Najverovatnije potice iz Irana, a zbog svoje tvrde kore bilo je lako transportovati ga, pa je brzo stigao i u udaljene krajeve sveta.

Dozreva u oktobru i novembru, a njegovi plodovi moraju da budu teški, okrugli, veličine pomorandže. Nar više ne zri posle branja, pa neće postati slađi tokom skladištenja.

Može da se čuva mesec dana na hladnom i suvom mestu ili 2 meseca u frižideru, dok očišćeno zrnevlje može da se zamrzne u kesici do godinu dana

Pekmez od nara:

Zrele plodove očistite od dlačica i koštica pa mesnati deo kuvajte u malo vode (na 1 kg nara stavite šoljicu vode). Propasirajte i na svaki kilogram dodajte jednaku količinu smeđeg šećera. Kuvajte stalno mešajuci do željene gustine. Toplu smesu ulijte u sterilizovane tegle.

Liker od nara:

Za liker od nara potrebno vam je 500 g nara, 250 g šećera i 1,5 l lozovače. Samleveni plod stavite u tegle širokog grla. Dodajte šećer i lozovaču, ostavite na suncu 2-3 dana, povremeno dobro protresite. Procedite i ostavite 30 dana na sobnoj temperaturi.

Izvor: stvarukusa