Priprema zimnice je u toku, a kod nas se marmelade i džemovi uglavnom prave od šljiva, kajsija, šipka i voća koje je karakteristično za naše podneblje. Zašto ne biste uneli malo "egzotike" u svoj špajz i napravili marmeladu od grejfruta? Grejp će pustiti dosta soka pa je marmelada prilično tečna, ali ne brinite, kad se ohladi dobriće željenu gustinu. Marmelada od grejpa je onako blago gorkasta, a idealna je kao dodatak kolačima sa čokoladom i keksićima.
Sastojci:
1 kg crvenog grejpa
1 kg šećera
1 limun
Priprema:
Grejp dobro operite, pa ga oljuštite od kore i isecite na manje kocke. Nekoliko komada kore isecite na tanke trake. Stavite grejp u dublju šerpu, pospite šećerom i dodajte nekoliko trakica kore. Stavite na ringlu i kuvajte dok ne proključa. Kada proključa smanjite vatru i krčkajte još oko 45 minuta uz povremeno mešanje. Pred kraj kuvanja dodajte limunov sok, sve dobro promešajte i kuvajte još malo dok ne dobijete željenu gustinu. Izvadite malo marmelade na tanjirić, pa ukoliko je dovoljno gusta sklonite šerpu sa šporeta. Pažljivo sipajte marmeladu od grejpa u zagrejanje tegle, pa zatvorite poklopce. Na dno dublje šerpe stavite deblju krpu. Preko poređajte tegle i ušuškajte krpom. Sipajte vodu do ispod poklopca i stavite na šporet da provri. Kad provri, kuvajte 10 min. Sklonite sa vatre i ostavite tegle u vodi dok se skroz ne ohlade.
Izvor: Stvar ukusa
HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus