Đuveč je starinsko jelo koje se priprema od svežeg povrća kao što su paprike i paradajz. Ovo jeftino jelo nije nimalo komplikovano za pripremu, a pošto zimi nije sezona ovog povrća, mi vam predlažemo da nam vreme napravite odličnu zamenu. U vašu zimnicu uvrstite i đuveč od povrća koji može da se služi kao prilog, salata ili odličan umak uz pečeno meso.
- Sastojci:
- 700 ml ulja
- 1 kg crnog luka
- 1 kg šargarepe
- 2 kg paprika
- 1,5 kg patlidžana
- 3 kg paradajza
- 1-2 kašičice bibera
- par listova lovora
- po ukusu soli
Priprema:
U šerpu sipajte ulje i kada se zagreje dodajte seckani crni luk. Kada omekša dodajte šargarepu isečenu na kolutove, pa posle 5-6 munuta dodajte i sekcane paprike i pržite još 5 minuta, pa dodajte i patlidžan isečen na kockice. Paradajz zasecite, pa kratko blanširajte, a onda skinite kožicu i pred kraj dodajte u šerpu. Prethodno ga iseckajte. Ostavite da se kuva nekih 20 minuta, uz povremeno mešanje i na kraju dodajte lovor, pa posolite i pobiberite. Promešajte i ostavite na šporetu još 5 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Okrenite ih naopačke i pokrijte peškirom ili ćebetom, pa ostavite da se ohlade. Ovako pripremljen đuveč možete da dodate nekih 10 minuta pred kraj pečenja mesa.
BONUS VIDEO:
Izvor: Stvar ukusa
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem