Đuveč je starinsko jelo koje se priprema od svežeg povrća kao što su paprike i paradajz. Ovo jeftino jelo nije nimalo komplikovano za pripremu, a pošto zimi nije sezona ovog povrća, mi vam predlažemo da nam vreme napravite odličnu zamenu. U vašu zimnicu uvrstite i đuveč od povrća koji može da se služi kao prilog, salata ili odličan umak uz pečeno meso. 

  • Sastojci:
  • 700 ml ulja
  • 1 kg crnog luka
  • 1 kg šargarepe
  • 2 kg paprika
  • 1,5 kg patlidžana
  • 3 kg paradajza
  • 1-2 kašičice bibera
  • par listova lovora
  • po ukusu soli

Priprema:

U šerpu sipajte ulje i kada se zagreje dodajte seckani crni luk. Kada omekša dodajte šargarepu isečenu na kolutove, pa posle 5-6 munuta dodajte i sekcane paprike i pržite još 5 minuta, pa dodajte i patlidžan isečen na kockice. Paradajz zasecite, pa kratko blanširajte, a onda skinite kožicu i pred kraj dodajte u šerpu. Prethodno ga iseckajte. Ostavite da se kuva nekih 20 minuta, uz povremeno mešanje i na kraju dodajte lovor, pa posolite i pobiberite. Promešajte i ostavite na šporetu još 5 minuta. Sipajte u sterilisane tegle i dobro zatvorite. Okrenite ih naopačke i pokrijte peškirom ili ćebetom, pa ostavite da se ohlade. Ovako pripremljen đuveč možete da dodate nekih 10 minuta pred kraj pečenja mesa.

BONUS VIDEO: 

POČINJE JOŠ JEDNA UZBUDLJIVA KULINARSKA NEDELJA: Majka i snajka spremile đuveč na nesvakidašnji način Kurir

Izvor: Stvar ukusa