Flavanoli kakaoa, jedinjenja iz grupe flavonoida, posebno su zanimljivi savremenoj medicini. Poslednja istraživanja ukazuju da je flavanol važan deo zdrave ishrane za ljude sa kardiovaskularnim problemima.

Svakodnevna konzumacija kakaoa povećava broj aktivnih angiogenih ćelija u krvi, koje utiču na funkcije obnavljanja i održavanja zdravih krvnih sudova.

Istraživanje je pokazalo da se kod osoba, koje su pile kakao sa visokom koncentracijom flavanola (iznad 75%), značajno smanjio krvni pritisak u srčanim komorama koji predstavlja važan faktor rizika srčanih oboljenja ili srčanog udara.

Postoje tri osnovne vrste zrna kakaa:

Kriolo - zovu ga „Rols Rojs” među kakao zrnima i obuhvata 10 procenata svetske proizvodnje kakao zrna;

Forastero - mnogo otpornije zrno koje čini 80 procenata svetske proizvodnje kakao zrna, a mešavinom njegovih podvrsta najčešće nastaje najukusnija poslastica na svetu - čokolada;

Trinitario - hibridno zrno, dobijeno ukrštanjem prethodna dva. Ime mu potiče od ostrva Trinidad, a pokriva 10 do 15 procenata svetske proizvodnje.