Protein je materija koja igra ključnu ulogu u očuvanju zdravlja.
Za početak, treba znati da on održava zdravim baš sve, od kose do nožnih prstiju, jer je primarna komponenta svakog sistema i organa u telu - piše HealthLine.com.
Oni učestvuju i u izgradnji određenih supstanci u organizmu: pomažu formiranju novih molekula i hemoglobina koji je zadužen za transport kiseonika iz pluća u ostatak tela. Takođe, protein telu daje strukturu kroz kosti i tkiva, šalje signale o koordinaciji bioloških funkcija organizma i predstavlja ključnu komponentu imunog sistema.
Ukoliko konzumirate više proteina nego što vam je potrebno da bi se obavljale ove funkcije, vaše telo će ga upotrebiti kao energiju. Sa druge strane, protein koji se ne iskoristi za energiju, pretvara se u masnoće.
Nasuprot tome, ako ne unosite dovoljno kalorija, protein će biti iskorišćen da obezbedi energiju, umesto da odlazi u organe i tkiva.
Proteini u telu sačinjeni su od 20 različitih amino kiselina, koje proizvode različite vrste proteina, koje su organizmu potrebne.
Količina proteina koja je neophodna jednoj osobi varira u zavisnosti od pola i godina. Američki Centar za prevenciju i kontrolu bolesti preporučuje 46 grama proteina dnevno ženama između 19 i 70 godina, a muškarcima iste starosne dobi 56 grama.
Većina ljudi zapravo konzumira i više proteina nego što je potrebno, neki čak i duplo veću količinu od preporučene.
Ali, previše proteina u ishrani može da predstavlja problem. Na primer, može oštetiti bubrege. Najrizičnija gurpa ljudi su oni sa početkom bubrežne bolesti koje još nisu svesni.
Velika količina proteina, naročito životinjskog porekla, ima sličan efekat na zdravlje kao pušenje, a može vas izložiti i povećanom riziku od raka i gojenju. Normalno će vam proteini dati osećaj sitosti, ali pojačan unos sprečava vaše telo da ga sagori.
Razlikuju se tri tipa proteina:
Kompletni
Ova vrsta proteina obezbeđuje sve amino kiseline, a nalazi se u mesu, ribi, mlečnim proizvodima, kinoi, soji i piletini.
Nekompletni
Nekompletni proteini ne proizvode dovoljno čak niti jedne amino kiseline. Mogu se pronaći u kikiriki puteru, žitaricama celog zrna i povrću.
Komplementarni
Kombinacija dva nekompletna proteina predstavlja komplementarnu vrstu, a služi proizvodnji svih amino kiselina. Izvori ove vrste proteina su jela poput pirinča sa pasuljem ili sirom, kao susama sa pasuljem.
Proteini igraju važnu ulogu u oporavku mišićnih i drugih tkiva, a kako biste izvukli najbolje iz proteina, potrebno je da prilagodite količinu koju konzumirate svakodnevno.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima
Lagana Rafaelo torta
Pečeno pile sa kestenjem
Kako da napravite karamel kocke