Veština kuvara se testira po tome da li znaju da spreme jaja, jer koliko god da deluje jednostavno, uopšte nije tako lako ovu namirnicu spremiti da bude savršena. Pa tako, kad je reč o barenim jajima, pomislićete da ne postoji ništa jednostavnije od toga da ih stavite u šerpu i prelijete vodom, ali često se desi da ona ispadnu rovita ili pak prekuvana i suva. Čak i iskusnim domaćica se desi da omanu, ali zato postoje trikovi koji će vam pomoći da jaja savršeno skuvate, bez imalo muke. 

Postoji određeno vreme koje je potrebno da jaje skuvate baš po vašoj meri, a budući da će se danas, na Veliki petak u većini domaćinstava u Srbiji farbati kuvana jaja, veoma je važno da ona ne popucaju. Takva jaja se lepše boje i šaraju, a mi ćemo sa vama podeliti jednostavan trik koji će pomoći da ne puknu prilikom kuvanja.

Sve što treba da uradite jeste da u vodu, pored jaja, stavite i nekoliko šibica (ili čačkalica) i ljuska će ostati netaknuta. Dodavanje šibica ili čačkalica sprečiće pravljenje finih pukotina u ljusci i curenje belanaca, tako će jaja biti savršena. Što se nauke tiče, ne postoji tačno objašnjenje zbog čega ova metoda deluje, ali praksa je pokazala da je efikasna, što su primetili i mnogi profesionalni kuvari. Nemojte da koristite previše šibica ili čačkalica, dovoljno je da ubacite 3-5 komada u vrelu vodu. Nakon 10 minuta, kada se jaja ohlade, proverite da li su oštećena. Garantujemo da ćete biti oduševljeni!

Pročitajte i ovo: Zašto se jaja kuvaju sa limunom

BONUS VIDEO:

Šaranje jaja lakom za nokte TikTok/soylumallea

StvarUkusa/S.B.