Riba je dragocena namirnica jer sadrži višestruke nezasićene masnoće koje su dobre u prevenciji kardiovaskularnih bolesti. Bogata je mineralima, jodom, kalijumom, natrijumom i bakrom.
Konzumiranje ribe važno je za pravilno funkcionisanje nervnog sistema jer sadrži vitamine iz grupe B. Ona je sjajan saveznik u borbi protiv viška kilograma jer je uglavnom nemasna. Tu se posebno ističu bakalar i oslić, a slede ih list i raža. Inćuni, zubatac i sardina, prihvatljivo su masne ribe, dok se nešto konkretnijim i masnijim zalogajem smatraju cipal, trilja, sabljarka i tuna. Ali, ni njih ne treba izbegavati jer su bogate masnim omega 3 kiselinama i čuvaju krvne sudove.
Pročitajte i Namirnice koje čuvaju zdravlje ženama
Iako bi ribe "divljakuše" bile najbolji izbor, nema razloga izbegavati i one iz ribarnice. Doduše, nešto su masnije jer se kreću u manjem prostoru, ali njihovo meso je zdravo.
Ribu je najbolje jesti svežu, istog dana kada je kupite, baš kao i ostale plodove mora. Neka priprema bude što jednostavnija i kraća da riba ne bi izgubila na svojoj nutritivnoj vrednosti.
Ako se odlučite za kuvanu ribu, iskoristite malo korenastog povrća i skuvajte je sa vrlo malo vode. Ako je pečete, pripazite da se meso ne presuši. Najbolje ju je peći prekrivenu papirom za pečenje, s tim da ga nekoliko minuta pre kraja uklonite.
Ako ste ljubitelji sirove ribe i školjki, pripazite na izvor jer su vrlo često prenosnici virusa koji uzrokuju probavne probleme ili listerije, mikroorganizme koji se razmnožavaju kada higijenski uslovi i temperatura konzervacije ribe nisu odgovarajući. Listerija može izazvati gastroenteritis.
Ako niste sigurni u savete prodavca ribe, onda je pomirišite i obratite pažnju na njene oči koje moraju, ako je riba sveža da budu vlažne i bistre.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaci i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: vecernji.hr
Šampinjoni punjeni orasima za posno slavsko predjelo
Krompir zapečen sa kobasicama i sirom
Zapečeni makaroni sa sirom i slaninom
Recept za svinjetinu sa sosom od senfa
Kako da napravite najhrskaviji karfiol