Mnogima je poznato da mast od nevena poseduje antiseptička, antibakterijska i regenerativna svojstva.
Ovu mast odlično podnose deca, pa se koristi protiv osipa, ojeda i dermatitisa.
Za dojilje je spas za lečenje ispucalih bradavica.
Ova mast pomaže kod posekotina, opekotina, ujeda insekata, gljivičnih oboljenja. Štaviše, odlično se bori sa kožnim zapaljenjima, ekcemom, ožiljcima, proširenim venama koje stvaraju vensku mrežu. Veoma je efikasna za masnu kožu lica, i akne – smanjuje lučenje sebuma, čisti i sužava pore.
Ako imate grubu i ispucalu kožu – ova mast će biti od velike koristi.
Recept za čudesnu mast od nevena
Potrebno:
10 grama pčelinjeg voska
120 ml ulja od nevena
2 šerpice
Preporučljivi je da pčelinji vosak kupite kod pčelara, a nevenovo ulje u biljnim apotekama. Inače, za pripremu masti, koristite domaće ulje od nevena.
Pogledajte i Kako da napravite ulje od nevena
Priprema:
Ulje sjedinite sa voskom i stavite u emajliranu šerpicu, na vodenu paru, na tihu vatru.
Smesu je neophodno stalno mešati do potpunog rastvaranja voska. Kad smesa postane homogena kapnite je na površinu stola i ohladite. Mast je spremna, ako ima konzistenciju kreme. Ako je mast suviše gusta, dodajte još ulja, ako je retka – voska.
Pogledajte i recept Salata od cveća
Mast preručite u čistu staklenu teglicu i pustite da se ohladi. Posle zatvorite poklopcem i čuvajte u frižideru. Rok trajanja je godinu dana. Po potrebi, napravite veću količinu.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: Femina
1 SASTOJAK SE NIKAKO NE DODAJE U RUSKU SALATU, BRŽE SE KVARI: Milena je otkrila kako da ostane sveža i ukusna par dana
LAVA KOLAČ OD LIMUNA I BELE ČOKOLADE: Miks kiselog i slatkog, rastopljenog u ukusnom kolaču
VEĆINA DOMAĆICA PRAVI OVE GREŠKE PRILIKOM SPREMANJA PITE: Evo kako da vam svaki put uspe i bude savršena
SVI PRAVE ISTU GREŠKU KADA SPREMAJU KARBONARE: Evo kako da pripremite najkremastiji italijanski klasik
RUSKU SALATU SMO PRAVILI POGREŠNO: Bez nje je nezamisliva slavska trpeza, a 2 trika joj poboljšavaju ukus