Luk je nezaobilazna namirnica na domaćoj trpezi, bez koga većina jela ne može da se zamisli. Ako ste mislili da su sve vrste luka koje postoje iste i da nema baš nikakve razlike osim u izgledu, prevarili ste se. Svaki od njih ima malo drugačiji ukus i najbolje se slaže u različitim vrstama jela.

Ako imate naviku da kupite bilo koji luk u prodavnici na koji naletite, u nastavku teksta saznajte kako da ga najbolje iskoristite tako da vašem jelu da poseban ukus.

Žuti luk

Tradicionalni žuti luk, poznatiji kao crni, koji je ujedno i najzastupljeniji kod nas, ima najjači ukus od ostalih vrsta. Za većinu jela žuti luk je najbolji izbor, posebno ako želite da se oprobate u karamelizaciji, jer ovaj luk sadrži mnogo prirodnih šećera. Takođe kada se dinsta jelu daje onaj prepoznatljiv slatkast ukus. Odličan je za pripremu različitih vrsta variva, kao što su pasulj, grašak, boranija...

Crveni luk

Crveni luk ima najbolji ukus kada se konzumira svež. Zato je ova vrsta najbolja sa salate ili kao dodatak sendvičima i hamburgerima. Ova vrsta luka ima manje šećera od žutog i sadrži antioksidante koji pomažu u sprečavanju raka.

Srebrnjak

Ako tražite malo hrskaviju i najmanje ljutu varijantu, beli luk ili srebrnjak je najbolji izbor. Koristite ovaj luk u jelima gde želite malo više teksture, jer prilikom termičke obrade ostaje čvrst i hrskav. Najbolji se za sataraš ili razne vrste gulaša. 

Praziluk

Praziluk karakterišu dugačke stabljike, ali namanje ima izražen "oštar" miris luka. Prilično je "grub" kada je sirov, međutim, kada se kuva, veoma je delikatan, kao blagi luk ali sa nagoveštajem slatkoće. Zeleni, lisnati delovi su prilično žilavi, te im je potrebna malo duža termička obrada. Najbolje je da se iskoristi za pripremu bujona i supa, dok donji deo možete da dinstate i dodate u skoro svako jelo.

Izvor: Stvar ukusa