Mnoge domaćice su već počele sa pripremom zimnice po staroj proverenoj recepturi. Ipak, koliko god da ste iskusni ponekad se desi da omanete i da vam ceo trud propdane, zbog naizgled bezazlenih propusta. Ovo su najčešće greške koje dovode do toga da se zimnica pokvari i ubuđa i pre nego što je došlo vreme za konzimaciju.

1. Nepravilno sterilisane tegle

Ako su tegle loše ili nedovoljno sterilisane u njima mogu da ostanu bakterije i razni štetni mikroorganizmi, a koji će dovesti do fermentacije voća i povrća. Da biste izbegli rizik od ove pojave, važno je da se sterilizacija izvede pravilno. Dobro oprane tegle i poklopce poređajte u pleh i stavite u rernu zagrejanu na 180 stepeni na nekih 15-20 minuta. Vodite računa i da zimnicu dobro zatvorite, odnosno da poklopac dobro učvrstite kako u njih ne bi ušao vazduh.

2. Upotreba prezrelog voća i povrća

Prezrelo voće i povrće se se mnogo brže raspasti i pokvariti, čak i kada koristite konzervanse. Iako većina misli da će zbog zrelijih plodova zimnica biti slađa i ukusnija, to je velika greška. Birajte čvrste polodove, kojima nije oštećena površina niti imaju po njoj tačkice koje ukazuju da skoro propadanje.

3. Loše mesto za čuvanje

Da bi zminica dugo trajala, mora da se čuva na mestu gde nema promaje, vlage, toplote i da nije derektno izložena sunčevoj svetlosti. Sve su to faktori koji utiču na ubrzanu fermenatciju voća i povrća u tegli i njihovo brže kvarenje.

Izvor: Stvar ukusa

HAJDE DA KUVAMO ZAJEDNO! Pošaljite nam svoj NAJBOLJI RECEPT i osvojite VREDNE NAGRADE