Ako ste krenuli da spremate omiljeni kolač ili mafine i shvatili da nemate prašak za pecivo, nema razloga za paniku. Postoji nekoliko odličnih zamena koje će omogućiti da vaše testo ili kolači i dalje uspeju i da testo lepo naraste.

Prašak za pecivo je sredstvo za dizanje, koje se sastoji od baze (obično sode bikarbone), kiseline i neutralnog punila (kao što je kukuruzni skrob).

 Njegova funkcija je da tokom pečenja stvara mehuriće ugljen-dioksida, što testu daje vazdušastu, laganu strukturu. Kada nemate prašak, efekt dizanja možete postići kombinacijom sode bikarbone i kiselih sastojaka. Napravite i vi 3 domaće zamene

Najčešće zamene prašku za pecivo

Soda bikarbona i limunov sok

Pola kašičice limunovog soka i 1/4 kašičice sode bikarbone zamenjuju 1 kašičicu praška. Idealno je za kolače sa voćem, jer limun može promeniti ukus testa.

Važan savet:

Kada pravite zamene, važno je pravilno izmerite sastojke, jer previše ili premalo kiseline može promeniti teksturu i ukus jela. 

 Soda bikarbona i sirće

1/4 kašičice sode bikarbone i 1/2 kašičice sirćeta mogu zameniti 1 kašičicu praška. Sirće ima jak ukus, pa se preporučuje samo za recepte sa malom količinom praška.

Soda bikarbona i jogurt

Jogurt sadrži mlečnu kiselinu koja reaguje sa sodom. Za 1 kašičicu praška dodajte u oko 60 ml i 1/4 kašičice sode bikarbone. Tečnost u receptu treba prilagoditi.

Saznajte i kako da proja ostane sočna, uz dodatak 2 sastojka biće sveža i neće se mrviti nekoliko dana.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili fotografija/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i propisima Zakona o javnom informisanju i medijima.