Voće i povrće je izvor velikog broja vitamina, moćnih antioksidanata, minerala, proteina i valakana. Za vas smo izdvojili devet najboljih namirnica koje su u trenutno u sezoni i kojima možete popraviti svoje zdravstveno stanje.
Rukola
"Sezona rukole je od proleća do ranih letnjih meseci i sadrži oko osam puta više kalcijuma, pet puta veću količinu vitamina A, C i K, kao i četiri puta više gvožđa u odnosu na tradicionalnu zelenu salatu" - kaže nutricionista Kit Kantor.
Šljive
U kasno proleće dolaze nam prve šljive, što je odlično jer naučnici tvrde da šljive pojačavaju sposobnost tela dfa apsorbuje gvožđe, koje je povezano sa visokim nivoom vitamina C, a uz to su i bogate antioksidantima. Ukoliko se konzumiraju redovno, šljive povećavaju imunološku funkciju. Kantor savetuje da ih dodate na picu zajedno sa kozjim sirom, čak i pečene u toplom desertu.
Rabarbara
"Rabarbara je voće koje je dostupno skoro cele godine, a prava sezona je zapravo rano proleće" - kaže Kantor. Izgledom podseća na celer, iako je crvene boje, a koristi se kao prirodni zaslađivač ili u kombinaciji sa drugim voćem. Odličan je izvor antioksidanata i vitamina, kalcijuma i luteina, koji imaju bezbroj pozitivnih dejstava u vezi sa kožom i očima.
Zeleniš
Iako se uglavnom koriste da ukrase skupa jela luksuznih restorana, ovo sitno zeleno povrće važno je za kožu i oči, jer sadrži vitalne materije, uključujući vitamine K, C i E, kao i lutein i beta karoten. "Koristite ga umesto zelene salate kako biste imali zdraviji obrok" - preporučuje Alpert.
Kombuha
"Ovaj fermentisani napitak povezuje se sa stimulacijom imunog sistema i poboljšava varenje i funkciju jetre" - kaže Alpert. Sve je popularniji, a nutricionisti ga preporučuju umesto kafe.
Klice
Pozitivna dejstva na zdravlje raznih klica svima su poznata, ali napomenućemo da bi ih trebalo dodati u salatu, zbog boljeg ukusa i više hranljivih materija. "Velika količina vlakana i vitamina A, B kompleksa, C i E povećava energiju, što može dovesti do mršavljenja" - kaže Kantor.
Aloje vera
"Sok aloje vere ima pročišćujuća dejstva koja poboljšavaju proces varenja, a može dovesti i do smanjenja nivoa šećera u krvi" - objašnjava Alpert. Dodajte sok aloja vere u jutarnji šejk.
Hlorofil
"Ovaj molekul je odgovoran ta zelenu boju biljaka, ali je takođe važan za zdravlje našeg krvotoka, jer pomaže telu da proizvede crvena krvna zrnca i reguliše protok kiseonika" - ističe Alpert. Možete ga uneti kroz tamno zeleno lišće povrća, uključujući kelj, rukolu i blitvu. Takođe, može se kupiti i u tečnom stanju od kojeg se pravi bezalkoholni koktel od hlorofila. Pomešajte sa sodom i dodajte sveže voće.
Nar
Nar je hipoglikemijsko voće, što znači da nema negativan uticaj na nivo šećera u krvi. "Pokazalo se da jedinjenja iz nara imaju pozitivan efekat na krvne sudove, smanjuju rizik od srčanog udara i visokog krvnog pritiska" - objašnjava Kantor.
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu