Crni i zeleni čaj potiču od biljke Cmellia sinesis. U oba slučaja se beru pupoljci i lišće sa gornjih slojeva biljke. Pa u čemu je razlika? Ona polazi od procesa proizvodnje, oksidacije i od hemijskih procesa koje slede u toku pripreme.
Zeleni čaj
Da bi se proizveo zeleni čaj, listovi se uberu, osuše i zatim obrade putem pare (japanski stil) ili peku (kineski stil). Ovaj proces usporava oksidaciju, pa lišće zadržava boju i specifičan ukus.
Crni čaj
Da bi se proizveo crni čaj, lišće se nakon branja osuši a zatim izmrvi, kida i valja kako bi se ubrzala oksidacija pre nego što se potpuno osuši. Zbog toga je lišće tamne boje i ima jaču aromu.
Koji čaj ima više kofeina
Iako generalno zeleni čaj sadrži manje kofeina, ovo nije uvek slučaj. Procenat kofeina varira od vrste biljke i načina proizvodnje. Prema podacima kliniike Mejo, količina kofeina koja se nalazi u čajevima varira od 24-40 miligrama po šolji zelenog čaja i 14-61 miligram po šolji crnog čaja.
Koji čaj ima više antioksidanata
I crni i zeleni čaj sadrže antioksidante, koji mogu da deluju preventivno na pojavu kancera i drugih oboljenja. Istraživači su se godinama fokusirali na lekovita svojstva zelenog čaja. Novija istraživanja pokazuju da je i crni čaj veoma lekovit. Različit način proizvodnje obezbeđuje čajevima drugačije vrste antioksidanata.
Jednostavan čizkejk sa bundevom
Kako da kod kuće napravite medovaču
Recept za rižoto sa graškom
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu