Mnoge namirnice koje obožavamo se konzervišu i dobiju bolji ukus upotrebom soli. Ipak, so je komponenta zbog koje ljudi oboljevaju od raznih bolesti.
Natrijum je glavni element pronađen u soli, a s druge strane nalazimo ga u većini prirodnih biljaka koje upotrebljavamo u kuhinji na dnevnoj bazi. Većina hrane sadrži popriličnu količinu natrijuma u svom prirodnom ukusu, a većinu namirnica koje sadrže natrijum koristimo ne samo za poboljšanje ukusa već i zbog lekovitih svojstava. Da biste poboljšali ukus svog jela bez dodavanja soli, nađite prirodne i zdrave zamene. Evo nekih od njih.
Cimet je jedan od najstarijih poznatih začina posebno u Indji, Šri Lanki i mnogim drugim delovima Azije. Cimet je veoma dobra zamena za so, a ima sposobnost da reguliše nivo šećera u krvi i snizi holesterol.
Pogledajte i Cimet u službi lepote
Kardamom je odavno poznat kao odlična zamena za so, iako mu je ukus poprilično jak i drugačiji, posebno kad se pomeša sa semenkama kumina ili korijandera.
Bosiljak je, ne biste verovali, začin koji se u Indiji najčešće koristi, pomalo je oporog i slatkastog ukusa, a pored toga što je poznat po svojim lekovitim svojstvima, poznat je i kao odlična alternativa za so.
Kajenska paprika, poznata i kao čili papričica je takođe sjajna zamena da istaknete ukus jela bez soli. Najčešće se koristi u španskoj, meksičkoj i indijskoj kuhinji. Čili jelu daje pikantan ukus što može da zameni so bez ikakvih problema.
Lovor je biljka koja se obično dodaje u mesna jela. Veoma je aromatičan i slatkast, a u sušenom obliku njegova aroma je još intenzivnija i njegov ukus može bez problema zameniti ukus soli, ali budite oprezni da ne preterate.
Beli luk u prahu ne samo da može poboljšati ukus jela nego je veoma poželjan i zbog svojih dobro poznatih lekovitih svojstava. Savršen je za pripremu mesa, ribe i testenine.
Crni biber je pored soli sigurno jedan od začina koje u kuvanju najčešće koristimo. Umesto soli malo pojačajte dozu bibera i dobićete intenzivan i aromatični ukus svog jela. Poznat i kao crno zlato biber je odlična zamena za so.
Pogledajte i 10 zanimljivosti o biberu
Ako se ne možete odreći slankastog ukusa soja sos je prava stvar za vas. Sadrži poprilične količine soli i poboljšava ukus hrane, a ima visoko nutritivne vrednosti i nije štetan po zdravlje, naprotiv.
Crveni luk u prahu je poznat po karakterističnom oporom i jakom ukusu. Ako ga koristite kao zamenu za so, budite oprezni i nemojte preterivati jer kako može poboljšati, njegov jaki ukus može i upropastiti jelo.
Sok od limuna je dobro poznat i kao prirodni konzervans te je kao zamena za so savršen. Limunov sok će vam voće duže održati svežim, sprečiće da postane smeđe i istaći će pikantnu notu jela.
Semenke suncokreta imaju veoma bogatu nutritivnu vrednost i odlična su zamena za so u mnogim jelima.
Pokušajte kuvati bez soli, budite zdraviji i otkrijte sasvim nove ukuse.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - StvarUkusa
Izvor: lifepressmagazin.com
Domaće lazanje po italijanskom receptu
Šnicle od svinjskog vrata marinirane u pivu
Posni čokoladni kolač sa marmeladom
Kako da napravite potaž od bundeve
Zapečeni pire krompir sa šampinjonima