LOŠE VAM JE? Ulje nane i đumbira ublažit će vam mučnine. Tokom vožnje nemojte čitati, nego gledajte kroz prozor. Važno je da se mučnina spreči pre putovanja.

Kinetoza, ili ona užasna mučnina koju prati povraćanje i osećaj da biste najradije umrli, zapravo je prirodna reakcija organizma na pokret i javlja se kad sistemi senzitivnih nerava u telu različito doživljavaju pokret. Može se javiti u vozilu u pokretu: automobilu, busu, avionu ili na brodu.

Te mučnine, koje neretko prate putovanja, a najviše znaju mučiti najmlađe, najbolje je rešiti - đumbirom. Narendajte ga i pojedite svežeg, pola sata i četiri sata pre putovanja, i to oko pola male kašičice (jedan gram).

U ublažavanju i olakšavanju tegoba na putovanju pomoći će vam i aromaterapija. Uz eterična ulja nane, lavande, eukaliptusa i đumbira umirićete mučnine i uživati u svakom trenutku godišnjeg odmora.

Stavite kap ulja od nane na kockicu šećera i lagano rastopite u ustima ili kapnite dve kapi eteričnog ulja đumbira ili eukaliptusa na maramicu te polagano udišite. Ipak, pre oralnog uzimanja eteričnih ulja savetujte se sa stručnjacima.

Osim što ublažavaju mučnine na putovanjima, eterična ulja podižu i koncentraciju. Kako biste olakšali vreme koje provodite u gužvi na putu, kapnite po kap lavande, eukaliptusa ili nane na nekoliko komadića vate i rasporedite po automobilu. To neće uspavati vozača, ali će ga umiriti i pomoći mu da održi koncentraciju i oprez.

Kako vam mučnine ne bi uništile dugo očekivani godišnji odmor, pokušajte držati oči zatvorene tokom vožnje što duže možete. Mozak tako neće primati vizuelne informacije i neće ih moći upoređivati s onima iz unutrašnjeg uha. Tako ćete sprečiti mučninu.

Pomoći će i ako stavite sunčane naočare. Ako baš želite držati oči otvorene, fiksirajte pogled na nešto ispred sebe. Upravo zbog protivrečnih signala koje mozgu šalju oči i unutrašnje uho pojavljuju se mučnina, vrtoglavica i povraćanje. Ako ste skloni mučninama tokom putovanja, izbegavajte i čitanje.

Deca neka izbegavaju crtanje u vožnji jer će te aktivnosti pospešiti mučninu. Ako patite od mučnine, sedite na suvozačevo mesto, u prednje vagone u vozu, na sedišta blizu krila u avionu ili na ona koja nisu uz prozor. Uvek sedite u smeru kretanja vozila, a pomoći će i ako se celim putem koncentrišete na jednu tačku, pa izbegavajte nagle i česte pokrete glavom. Takođe, zaboravite na jake parfeme ili druge intenzivne mirise, poput mirisa za auto.

Neugodne simptome mučnine sprečava i duboko disanje, pokazala su istraživanja. Pre puta jedu se mali i lagani obroci, a piju samo prirodni sokovi ili voda.

TOP 5 SAVETA ZA UBLAŽAVANJE MUČNINE NA PUTOVANJIMA:

1. Topli napici i sok od jabuke Ako vas uhvati mučnina, popijte malo toplog čaja. Topli napici više prijaju na nadražen želudac nego hladna voda. Pre puta popijte i čašu soka za više snage.

2. Akupresura

Istraživanja su pokazala da se mučnina može sprečiti pritiskom na tačku koja se naziva perikard 6 i nalazi se unutar ručnog zgloba, malo iznad dlana, otprilike dva nokta iznad srednje brazde dlana.

3. Menta za želudac

Čaj od mente, lavande ili kamilice smiriće želudac, a pomoći će i krekeri ili štapići, kao i pastile s ukusom peperminta. Kod povraćanja pomažu pelin i matičnjak, pa i kompot od šljiva.

4. Flasteri i đumbir

Izbor lijekova je velik, od klasičnih kao što je Dramamine, koji djeluje osam sati, pa do lijekova na bazi korijena đumbira ili flastera koji se lijepe iza uha nekoliko sati prije polaska.

5. Ugao od 45 stepeni

Ako plovite ili se vozite, a već ste osjetili simptome mučnine, legnite s glavom oslonjenom pod 45 stupnjeva i zatvorite oči. Na brodu je najbolje zauzeti poziciji na sredini, gdje ima malo gibanja.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu  Izvor: 24sata.hr