Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrana kao lek

Čudotvoran čaj od koprive: Leči, jača imunitet, čisti organizam

Autor Aleksandra Ljubičić
Autor Aleksandra Ljubičić

Čudotvoran čaj od koprive: Leči, jača imunitet, čisti organizam

Izvor: Foto: Shutterstock

Još početkom proleća kopriva pušta svoje listove. Možete je naći svuda - po parkovima, dvorištu, planini, tamo gde ništa drugo ne može da raste. Ona nema pretencije za teren, samostalna je i izdržljiva. Nekada je bila prva hrana u proleće.

Kopriva u sebi sadrži takozvano oragansko gvožđe, koje je osnovno kod crvenih krvnih zrnaca. Anemija, nedostatak snage i malaksalost su zbog nedostatka ogranskog gvožda.

Ishrana sa koprivom je u stanju da pročisti krv ili da ojača slanje kiseonika. Njenim branjem u proleće, mi ulivamo prvu sunčevu energiju koja je ogrejala njene listove. Svima kome je potrebna energija nakon zimskog perioda, treba da se osloni na nju.

Kopriva može da raste i napolju, i u saksiji, i da se upotrebljava stalno, kao lekoviti čaj ili poparena - čak i u sirovom stanju kao salata, sa masnoćom. Preporučuje se svima ko ima vreme da je nabere.

Kopriva se može konzumirati cele godine. U proleće pomaže kod prolećnog umora, zimi će pomoći kada smo preterali za prazničnom hranom, a ako smo opterećeni tokom dana, možemo probati da zamenimo kafu čajem od koprive.

Sakupljanje i piće koprive izgleda jednostavno, međutim, to nije baš tako. Treba da se prati nekoliko preporuka kada odlučimo da je beremo i koristimo. Jedan od njih je povezan sa procesom branja. Ako želimo da pročistimo krvi ili da izbacimo prolećni umor, treba da beremo koprivu kada mesec opada.

Čaj od koprive

Za ostalo lekovito bilje je baš obrnuto. Čaj od koprive se pije kada se mesec smanjuje i to između 15-19 za bolji efekat. Najbolja je mlada, prolećna kopriva.

Dobro je da odaberete čisto mesto za branje korpive. Najbolje ako kod tog mesta ima voda blizu. Ni u kom slučaju ne treba da se bere u naseljenim mestima i oko puta.

Zapamtite, beru se samo vrhovi koprive, a ne cela biljak. Koristite rukavice, pošto, iako je zdravo, kada kopriva ožari to mnogo boli.

Možete koristiti makaze, a sakupljeno stavite u kesu. Kada je donesete kući, rasporedite je na nekoliko dana u šareni hlad da se osuši.

Osim za lečenje i jačanje imuniteta, kopriva se koristi i za pravljenje mnogih kilinarskih izazova, koji su tipični za bugarsku kuhinju.

*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našim Facebook stranicama – Stvar ukusa i Šta da kuvam danas?*Zapratite Stvar ukusa i na Instagramu 

Izvor: Bonapeti.rs

Najnovije

Recepti

Trikovi i saveti