Čuvarkuću karakterišu debeli mesnati listovi puni vode i cvetovi zvezdastog oblika.
Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluostrva, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza. Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego lekovita biljka. Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, ulje, smolu, kalcijumov malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Istraživanja su pokazala da potvrdila da poseduje flavonoide i ugljene hidrate.
U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.
Pogledajte i Napravite sami: Lekoviti med od maslačka
Čuvarkuća je stari narodni lek za bolesti uva, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak cerumena u ušima i smanjuje bol. Dovoljno je 2 do 3 ml soka iz lista ukapati u uvo, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uva.
Čuvarkuća ima slično delovanje kao i aloja vera, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.
Čuvarkućom možete tretirati: kurje oči, pegice, rane i čireve, herpes zoster, tvrdu kožu na tabanima. Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.
Pogedajte i Kako da prepoznate pravi med
Sok čuvarkuće može se piti ili grgoljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla, piše "Alternativa za vas".
Čuvarkuća u medu leči miome i ciste na materici. Deluje detoksikacijski i preporučuje se nakon neumerenosti u jelu i piću.
Pomešana s vrućom vodom, mešavina čuvarkuće i meda snižava temperaturu. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomešajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutru na prazan stomak, a tokom dana jednu do dve kašike.
Čaj od čuvarkuće koristi se kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje i čireva. Kuvajte 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procedite i pustite da se ohladi. Ujutro na prazan stomak, popijte šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja.
Trudnice i dojilje treba da izbegavaju čuvarkuću.
Pre upšotrebe prirodnih lekova obaevzno konsultujte lekara.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: mondo
Patlidžan sa belim lukom po španskom receptu
Kako da napravite osvežavajući krem od jagoda
Salata od svežih krastavaca sa krem sirom
Lagani rižoto sa zelenim povrćem
Sočivo sa tikvicama za 30 minuta