Čuvarkuću karakterišu debeli mesnati listovi puni vode i cvetovi zvezdastog oblika.
Čuvarkuća raste od Maroka do Irana, kroz planine Pirinejskog poluostrva, Alpa, Karpata, Balkana, Turske i Kavkaza. Na našim područjima češće služi kao ukrasna nego lekovita biljka. Čuvarkuća sadrži tanin, biljnu sluz, ulje, smolu, kalcijumov malat, mravlju i jabučnu kiselinu. Istraživanja su pokazala da potvrdila da poseduje flavonoide i ugljene hidrate.
U narodnoj medicini koristi se zbog svojih antiupalnih, adstringentnih i diuretičkih svojstava. Primjenjuje se u obliku soka, obloga, masti, tinkture ili čaja.
Pogledajte i Napravite sami: Lekoviti med od maslačka
Čuvarkuća je stari narodni lek za bolesti uva, oštećenja bubne opne i gubitak sluha. Njen sok rastvara višak cerumena u ušima i smanjuje bol. Dovoljno je 2 do 3 ml soka iz lista ukapati u uvo, malo odležati i nakon nekoliko minuta pustiti da sok iscuri iz uva.
Čuvarkuća ima slično delovanje kao i aloja vera, koja je poznata u lečenju različitih kožnih tegoba. Zbog antiupalnih i antiseptičkih svojstava služi i kao odlična prva pomoć kod opekotina, uboda i ugriza, jer pruža brzo olakšanje i smirenje.
Čuvarkućom možete tretirati: kurje oči, pegice, rane i čireve, herpes zoster, tvrdu kožu na tabanima. Problematično mesto jednostavno premažite sokom čuvarkuće ili stavite oblog od prerezanog lista.
Pogedajte i Kako da prepoznate pravi med
Sok čuvarkuće može se piti ili grgoljati u slučaju bronhitisa, gnojne upale zuba, uha i grla, piše "Alternativa za vas".
Čuvarkuća u medu leči miome i ciste na materici. Deluje detoksikacijski i preporučuje se nakon neumerenosti u jelu i piću.
Pomešana s vrućom vodom, mešavina čuvarkuće i meda snižava temperaturu. Sameljite 750 g listova čuvarkuće i pomešajte ih s kilogramom meda. Uzimajte jednu kašiku ujutru na prazan stomak, a tokom dana jednu do dve kašike.
Čaj od čuvarkuće koristi se kod obilnih menstruacija, menstrualnih grčeva, dijareje i čireva. Kuvajte 10 g sveže ili 12 g osušene čuvarkuće 15 minuta u 250 ml vode. Procedite i pustite da se ohladi. Ujutro na prazan stomak, popijte šoljicu čaja, a nakon toga svaki sat po jednu kašiku čaja.
Trudnice i dojilje treba da izbegavaju čuvarkuću.
Pre upšotrebe prirodnih lekova obaevzno konsultujte lekara.
*Najbolje recepte, kulinarske savete, trikove i dijete možete pronaći i na našoj Facebook stranici - Stvar ukusa
Izvor: mondo
Čorba od karfiola sa kiselom pavlakom
Korpice sa belim mesom i paprikama
Hladno svinjsko pečenje za svečani ručak
Brend Bakina Tajna predstavio nove proizvode: Mediteranski umaci u susret hladnim danima
Slagana slavska salata sa paradajzom i kačkavaljem