Jabuke


Sastojci:

Za podlogu:

1 kg manjih nakiselih jabuka
sok od limuna
10 cl jabukovače

Za testo:

200 g mekanog putera
175 g smeđeg šećera
po kašičica strugane kore i soka od limuna
4 jaja
200 g brašna
50 g mlevenog badema
3 kašičice praška za pecivo
kašičica cimeta
100 g suvog grožđa,
kašika ruma

I još:

50 g badema u listićima
3 kašike smeđeg šećera

Oprane jabuke oljuštiti, prepoloviti i od semena očistiti. Oblinu na svakoj polutki tanko zaseći. Poprskati jabukovačom i sokom od limuna.

Testo

1. Za testo penasto umutiti puter sa šećerom,cimetom i korom od limuna. Umešati jedno po jedno jaje, stalno mešati da se šećer sasvim rastopi.

2. Brašno pomešati sa praškom za pecivo i bademom, pa kašiku po kašiku umešati u puter sa jajima. Na kraju umešati suvo grožđe koje je nekoliko sati stajalo pomešano sa rumom.

Filovanje

1. Pećnicu zagrejati na 175 stepeni. Dno kalupa prečnika 26 cm obložiti papirom za pečenje. Izručiti testo i odozgo ga izravnati. Preko testa lepo složiti marinirane polutke jabuka sa unutrašnjom, stranom okrenutom na dole, i malo ih utisnuti.

2. Listiće badema pomešati sa šećerom, pa mešavinom posuti jabuke. Kolač peći oko 55 minuta. Izvaditi iz pećnice, posle nekoliko minuta preručiti na rešetku da se hladi. Po želji, kolač se može služiti sa šlagom.